Okopavanje i ogrtanje krompira važna agrotehnička mera

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516463
    Miljković Mira
    Učesnik

      U periodu od nicanja do vađenja krtola obavlja se veći broj agrotehničkih mera, od kojih su najvažnije kultiviranje, okopavanje , ogrtanje , navodnjavanje i prihrana.
      Kultiviranje zemljišta obavlja se od momenta kada se ukažu redovi, odnosno izniknu biljke. Ova mera ima za cilj razbijanje pokorice, rastresanje površinskog sloja zemljišta i uništavanje izniklih korova.
      Okopavanje se obično izvodi na manjim površinama jer zahteva dosta ljudskog rada. Okopavanje se izvodi neposredno oko biljaka. Ima izuzetan značaj jer razbija pokoricu oko same biljke i utiče na vodno vazdušni režim.
      Ogrtanje se vrši kada biljke dostignu visinu oko 20 cm. Ogrtanjem biljaka formira se greben, odnosno izdignuta brazda. Ako je potrebno drugo ogrtanje izvodi se pre cvetanja. U njemu se razvijaju krtole. Širina vršnog dela iznosi 15-18 cm, a visina oko 20 cm, sa nagibom oko 35stepeni. Krtole se nalaze iznad dna brazde.
      Najveće potrebe za vodom krompir ima u vreme nicanja, kao i za vreme cvetanja i formiranja krtola i rasta krtola.Veliki pad prinosa dešava se kada se zemljište presuši, a zatim se navodnjava većom količinom vode, dolazi do prorastanja krtola. Zalivne norme su od 30-40 mm.
      Prihranjivanje se obavlja u dva navrata i to prilikom prvog kultiviranaj, a drugo prilikom ogrtanja. obično se izvodi sa KAN-om u količini 200-250 kg/ha.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.