- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 5 meseci ranije by Popadić Milica.
-
AutorČlanci
-
04.08.2021 u 11:22 #518012Popadić MilicaUčesnik
Održiva poljoprivreda
Globalna poljoprivredna proizvodnja obuhvata tradicionalnu poljoprivredu, konvencionalnu i sisteme održive poljoprivrede.
Tradicionalna poljoprivredna proizvodnja podrazumeva primenu agrotehničkih mera karakterističnih za lokalne geografske, ekološke i ekonomske uslove. Ona je zbog toga raznovrsna sa usklađenom biljnom i stočarskom proizvodnjom koja zadovoljava sopstvene potrebe, ali stvara i specifične proizvode za savremeno tržište hrane (geografsko poreklo). Te porodične farme su danas osnov razvoja ruralnog, agro i ekoturizma.
Konvencionalna poljoprivreda, bez obzira na specifičnosti, ima zajedničke karakteristike, a to je primena hemijskih sredstava i mehanizacije. U industrijski i ekonomski najrazvijenijim zemljama to je osnovni način proizvodnje hrane sa značajnim tržišnim viškovima i ujedno trpi velike kritike zbog posledica po zdravlje ljudi.
Održiva poljoprivreda objedinjuje tehničke, ekološke i ekonomske elemente proizvodnje i brigu za zdravlje ljudi, uzimajući u obzir različitosti poljoprivrede i razvoja društva. Ona se prvenstveno zasniva na principima agroekologije što doprinosi održivosti ekosistema. Agroekološki sistem poljoprivrede doprinosi očuvanju tradicionalne, lokalne poljoprivrede, uz potrebnu ekološku i agrotehničku dopunu. Ovaj tip proizvodnje doprinosi očuvanju plodnosti zemljišta, vode, zdravlja biljaka, životinja i ljudi, biodiverziteta i agrobiodiverziteta, kao i očuvanje vrednosti ruralnog okruženja, porodičnog gazdinstva, lokalnih etnoloških, kulturnih vrednosti i tradicije. Sveobuhvatni ekološki i ekonomski značaj održive, a posebno organske proizvodnje hrane omogućuje intenzivniji multifunkcionalni razvoj poljoprivrede i sela. To je šansa za razvoj naše zemlje, pre svega zbog usitnjenog poseda sa očuvanim i bogatim prirodnim resursima.
U okviru održive poljoprivrede ističu se tri sistema: dobra poljoprivredna praksa, integralna i organska poljoprivreda.
Principima dobre poljoprivredne prakse definisani su parametri i vrednosti koje moraju da se poštuju u okviru proizvodnog sistema i koje periodično kontrolišu nadležne institucije (tokom proizvodnje, skladištenja i plasmana) i to u sistemu ISO standarda, HACCP, EuroGap, GlobalGap.
Integralna proizvodnja objedinjuje sve ekološke agrotehničke mere stvarajući optimalne uslove za proizvodnju kvalitetne hrane uz ograničavanje primene hemijskih sredstava, a radi povećanja bezbednosti ljudi i očuvanja prirodne sredine. Ona se bazira na: kontroli plodnosti zemljišta i odgovarajućeg đubrenja, plodoredu i integralnoj i biološkoj zaštiti biljnih vrsta.
Organska proizvodnja je deo održive poljoprivrede čijim postavkama je i najbliža.
Organska proizvodnja nije samo proizvodnja koja zabranjuje korišćenje sintetičkih hemijskih insekticida, fungicida i herbicida i sintetičkih đubriva, aditiva, regulatora rasta, hormona i antibiotika i GMO, ona je mnogo više, jer promoviše metode koje imaju pozitivan efekat za humanu ekologiju i zaštitu životne sredine. Zato savremena definicija ističe da organska proizvodnja stvara i razvija, integralne, humane, ekološki (u smislu zaštite prirode i životne sredine) i ekonomski održive produkcione sisteme koji se maksimalno oslanjaju na resurse unutar farme, uz podsticanje korišćenja obnovljivih resursa.
Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo
PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.