Održiva poljoprivreda-Popadić Milica

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518012
    Popadić Milica
    Učesnik

      Održiva poljoprivreda
      Globalna poljoprivredna proizvodnja obuhvata tradicionalnu poljoprivredu, konvencionalnu i sisteme održive poljoprivrede.
      Tradicionalna poljoprivredna proizvodnja podrazumeva primenu agrotehničkih mera karakterističnih za lokalne geografske, ekološke i ekonomske uslove. Ona je zbog toga raznovrsna sa usklađenom biljnom i stočarskom proizvodnjom koja zadovoljava sopstvene potrebe, ali stvara i specifične proizvode za savremeno tržište hrane (geografsko poreklo). Te porodične farme su danas osnov razvoja ruralnog, agro i ekoturizma.
      Konvencionalna poljoprivreda, bez obzira na specifičnosti, ima zajedničke karakteristike, a to je primena hemijskih sredstava i mehanizacije. U industrijski i ekonomski najrazvijenijim zemljama to je osnovni način proizvodnje hrane sa značajnim tržišnim viškovima i ujedno trpi velike kritike zbog posledica po zdravlje ljudi.
      Održiva poljoprivreda objedinjuje tehničke, ekološke i ekonomske elemente proizvodnje i brigu za zdravlje ljudi, uzimajući u obzir različitosti poljoprivrede i razvoja društva. Ona se prvenstveno zasniva na principima agroekologije što doprinosi održivosti ekosistema. Agroekološki sistem poljoprivrede doprinosi očuvanju tradicionalne, lokalne poljoprivrede, uz potrebnu ekološku i agrotehničku dopunu. Ovaj tip proizvodnje doprinosi očuvanju plodnosti zemljišta, vode, zdravlja biljaka, životinja i ljudi, biodiverziteta i agrobiodiverziteta, kao i očuvanje vrednosti ruralnog okruženja, porodičnog gazdinstva, lokalnih etnoloških, kulturnih vrednosti i tradicije. Sveobuhvatni ekološki i ekonomski značaj održive, a posebno organske proizvodnje hrane omogućuje intenzivniji multifunkcionalni razvoj poljoprivrede i sela. To je šansa za razvoj naše zemlje, pre svega zbog usitnjenog poseda sa očuvanim i bogatim prirodnim resursima.
      U okviru održive poljoprivrede ističu se tri sistema: dobra poljoprivredna praksa, integralna i organska poljoprivreda.
      Principima dobre poljoprivredne prakse definisani su parametri i vrednosti koje moraju da se poštuju u okviru proizvodnog sistema i koje periodično kontrolišu nadležne institucije (tokom proizvodnje, skladištenja i plasmana) i to u sistemu ISO standarda, HACCP, EuroGap, GlobalGap.
      Integralna proizvodnja objedinjuje sve ekološke agrotehničke mere stvarajući optimalne uslove za proizvodnju kvalitetne hrane uz ograničavanje primene hemijskih sredstava, a radi povećanja bezbednosti ljudi i očuvanja prirodne sredine. Ona se bazira na: kontroli plodnosti zemljišta i odgovarajućeg đubrenja, plodoredu i integralnoj i biološkoj zaštiti biljnih vrsta.
      Organska proizvodnja je deo održive poljoprivrede čijim postavkama je i najbliža.
      Organska proizvodnja nije samo proizvodnja koja zabranjuje korišćenje sintetičkih hemijskih insekticida, fungicida i herbicida i sintetičkih đubriva, aditiva, regulatora rasta, hormona i antibiotika i GMO, ona je mnogo više, jer promoviše metode koje imaju pozitivan efekat za humanu ekologiju i zaštitu životne sredine. Zato savremena definicija ističe da organska proizvodnja stvara i razvija, integralne, humane, ekološki (u smislu zaštite prirode i životne sredine) i ekonomski održive produkcione sisteme koji se maksimalno oslanjaju na resurse unutar farme, uz podsticanje korišćenja obnovljivih resursa.
      Milica Popadić, savetodavac za ratarstvo
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.