- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 6 meseci ranije by Stanojlović Srđan.
-
AutorČlanci
-
05.07.2022 u 02:34 #522544Stanojlović SrđanUčesnik
Одржавање воћњака током вегетације
Свака година је специфична за производњу у воћарству, јер смо имали врло мало падавина у првих шест месеци а ево и у седмом, и све је то праћено са доста високим температурама. Због овога, одржавање воћних засада мора бити прилагођено овој години.
У току вегетације у воћњацима се морају извршити следеће операције:
• уклањање корова, ове године је то веома једноставно.
• Заштита воћа од болести и штеточина и фолијарна прихрана
• Наводњавање и одводњавање засада
• Летња зелена
• Берба, транспорт и складиштење плодова
• Послови после бербе који доводе до спремања засада за период мировања
Уклањање корова се може вршити сталном обрадом земњишта или применом хербицида или комбинацијом ова два начина.
Због великих суша у претходном периоду, дошло је до различитих хлороза код билјака па се препоручује примена фолијарних ђубрива, тј. ђубрива која се воћу додају преко листа. Са повећаним садржајем микроелемената и амино киселина. Она су врло практична, могу се комбиновати са заштитом али трба нагласити да она не могу да замене основно јесење ђубрење.
Вода је битна ставка а често и лимитирајући фактор успешне производње воћа. За успешну воћарску производњу морамо бити спремни и на додавање воде биљкама ( системи за наводњавање ) као и за одвођење воде од биљака путем канала, ровова и разора. Некада и на некум парцелама је битније одвести воду од биљке поготову код јагодастог воћа (јагода, малина, купина и боровница) и језграстог воћа ( ораха, леске ) који не подносе велику влагу тј. задржавање велике влаге у зони кореновог система.
Летња зелена резидба је резидба током вегетације којом се укалањају неодрвенели младари, док се летњом резидбом, која се спроводи у другој половини вегетације врше корекције на већ одрвенелим леторастима.( повијање, прекраћивање итд.).
Посебна пажња се сваке а нарочито ове године мора посветити правилној и правовременој заштити воћа.
Желимо да нагласимо да је правилна заштита круцијална у свакој биљној производњи а посебно воћарској и да јој се мора посветити пуна пажња,
Берба, транспорт и складиштење плодова је веома осетљива фаза, јер се зна да ове операције могу коштати и до 40 % укупних трошкова производње, поготову код јагодастог воћа где су дневнице јако поскупеле па и најмања грешка само даље погоршава и онако обезвређену воћарску производњу.
По завршетку бербе, наше воће поново обрадимо или попрскамо против корова а код малине и купине уклонимо старе ластаре који су донели род, и чекамо тренутак опадања листа када приступамо прскању средтвима на бази бакра, ђубримо органским и минералним ђубривима и вршимо неки вид основне обраде земљишта.дип. инж. Срђан Станојловић
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.