- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 3 meseci ranije by Tanasković Branko.
-
AutorČlanci
-
28.09.2023 u 19:42 #573541Tanasković BrankoUčesnik
На плодовима обраних воћака током чувања може се појавити више обољења. Поједина воде порекло од инфекција остварених још у воћњаку, док су друге заразе повезане са активностима при манипулацији, током чувања и транспорта обраног рода. Неминовно за многа обољења највећи утицај имају услови при чувању и продаји плодова воћа. Уколико су складишта за краткорочније чување или, пак хладњаче неадекватно припремљене и функционално оспособљене, што омогућује појачану појаву болести, складиштени плодови лако могу бити неупотребљиви развојем складишних болести, као што су : Мрка или Црна трулеж; Горка трулеж јабуке; Сива плесан; Зелена плесан јабуке и крушке, пре бербе али и током чувања плодова. Време бербе, односно степен зрелости плодова је критичан фактор за њихово успешно чување. Зато је потребно брати чвршће плодове, пре пуне зрелости, јер су тада мање подложне механичким повредама и лакше се транспортују. При самој берби, транспорту и свакој манипулацији са плодовима избегавати свако повређивање покожице. Уколико су извесни плодови оштећени, издвојити их и одстранити пре уношења здравих у складиште. Нарочиту пажњу указати чистоћи амбалаже и судова за бербу воћа. Не дозволити да се у гајбицама налазе остаци раније чуваних плодова, као ни било какви деформитети и преломи материјала ( пр. од делова летвица, ексера, жице и сл.). Предузети све фитосанитарне мере ради обезбеђења чистоће складишта. У складиштима са могућношћу контроле атмосфере, пре свега температуре и влажности, као и садржаја кисеоника, осигурава се минимално дисање плодова. То је један од значајних фактора за повећање отпорности према нападу патогених организама током чувања плодова.
Од момента зрења плодова важно је водити рачуна да не дође до појаве плесни, труљења самих плодова, како на површини, тако и на мезокарпу, као и на коштицама плодова,или самим језграма ( пример код ораха, лешника, кајсије и сл.) То је један од услова постизања доброг квалитета плодова, посебно здравих језгара плода, и одсуство ширења микотоксина. Контаминација плодова воћака, али у том погледу, и прерађевина од наведених плодова ( сокови, џемови, пекмези, каше, газирана и негазирана пића од плодова воћака…), осим великог ризика по здравље људи( услед употребе заражених плодова), доводи и до значајних економских губитака у привреди. Примарна места за настанак и развој микотоксина су повреде на плодовима које настају током брања и паковања плодова. Осим тога, патоген може да продре преко лентицела, што је потенцијална могућност највише код презрелих плодова, о али и код оних воћака које су биле изложене стресу ( утицај ожеготина, града и других елементарних непогода, или, пак прекомерно заливање у сушном периоду).
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.