Obrada stočnih hraniva suvom toplotom-Rostiranje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516452
    Krajnović Dragoljub
    Učesnik

      Obrada stočnih hraniva suvom toplotom-Rostiranje

      Zrnasta hraniva koja su među najzastupljenijim u programu ishrane svih vrsta i kategorija stoke, radi boljeg iskorišćavanja i lakšeg konzumiranja često se podvrgavaju različitim metodama termičke obrade. Jedan od značajnih oblika termičkom obradom , svakako je obrada hraniva suvom toplotom , koja se može sprovoditi na nekoliko načina.
      Osnovni i jednostavan način termičke obrade zrna žitarica, soje, lupina, graška, kikirikija i drugih zrnastih hraniva poznat je kao metod rostiranja ili u široj upotrebi kao prženje ili pečenje. Primenjuje se uglavnom radi poboljšanja iskoristivosti kao i za popravljanje ukusa tretirane zrnaste hrane. Značaj ovog postupka je svakako i to što se odstranjuju antinutritivni faktori iz hraniva. Od žitarica na taj način uglavnom se obrađuje zrno kukuruza, ovsa i ječma, pri čemu dolazi do transformacije složenog šećera-skroba u dekstrin, sastojak slatkog ukusa, što utiče na poboljšano konzumiranje, a potom i prelazak na suvu ishranu kod malih prasadi. Osim toga,mnogi štetni mikroorganizmi, pre svega neke bakterije i plesni koji se mogu naći na zrnu, sterilisanjem se trajno odstranjuju, a mladim životinjama se potpomaže nicanje zuba žvakanjem oštrih ivica koje se javljaju na površini tretiranog zrnevlja.Potrebno je znati i to da punomasno zrno soje u svom sastavu poseduje supstancu poznatu kao tripsin–inhibitor koja umanjuje i usporava iskorišćavanje proteina kod nepreživara. Zato je od velike koristi da se punomasno zrno soje pre konzumiranja podvrgne postupku prženja i time se omogući normalana ishrana svinja i živine.

      PSSS Beograd Dragoljub Krajnović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.