Oblačinska višnja- agroekološki uslovi pogodni za gajenje-Mihajlo Žikić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #516105
    Žikić Mihajlo
    Učesnik

      Oblačinska višnja zimi kada miruje može da podnese i temperaturu od -35 stepeni, s tim da cvetni pupoljici mogu stradati pri temperaturama nižim od -24 stepeni.. Ali kada krene sa vegetacijom, postaje osetljiva na hladnoću.Stablo višnje može da pretrpi oštećenja zbog velikih oscilacija u temperaturi što se karakteriše pucanjem kore.Višnja je najosetljivija 3-4 nedelje pre cvetanja, u fazi zatvorenih cvetova može da izdrži od -4 do -7 stepeni, dok tokom cvetanja oštećenja se javljaju na temperaturama nižim od -1,2 do -2 stepena, a zametnuti plodovi stradaju na -0,5 do -1,1 stepeni. Inače, s druge strane, višnja je dosta otporna na visoke temperature, i neće joj smetati čak ni kada su temperature veće od 30 stepeni.
      Navodnjavanje: Za u spešno gajenje višnje, minimum potrebne vlage je 500-750 mm padavina godišnje. U slučaju da padavina nema dovoljno, neophodno je navodnjavanje.
      Zemljište: Višnji najviše odgovaraju propusna, topla i duboka zemljišta (peskovita , ilovasta i ilovasto glinasta), sa pH vrednošću između 5-7, sadržajem humusa preko 2%, sadržaje K2O preko 15 mg/100g I P2O5 preko 5 mg/100g zemljišta. Drenaža je obavezna , ako je zemljište teže, jer takav tip tla nikako ne prija višnjama.Koren višnje ne podnosi visok nivo podzemnih voda I propada jako brzo zbog asfikcije.
      Za višnju je uglavnom dominantan uzgojni oblik u zadnjih 10 godina pravilna piramidalna kruna a najbolje uspeva na obroncima i blagim padinama koje su okrenute ka jugu, jugoistoku ili istoku jer je izrazito heliofitna biljka.
      Plod višnje ,u zavisnosti od sorte je svetlo ili tamnocrvene boje, i slatki ili slatkokiseli ukus.Višnja je rano voće, koje se konzumira i kao stono i kao sveže, ali se najčešće prerađuje u prehrambenoj industriji.

      Mihajlo Žikić dil.inž. voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.