NOVE SORTE EVROPSKE ŠLJIVE SA OTPORNOŠĆU NA ŠARKU ŠLJIVE

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517126
    Janković Zoran
    Učesnik

      Последњих неколико деценија примат у оплемењивању и селекцији европске шљиве држе оплемењивачи из Немачке. Посматрајући особине признатих сорти у последњих 30 година долази се од закључка да је један од битнијих циљева био добијање сорти са виоким степеном отпорности према вирусу шарке шљиве. Осим отпорности на болести нова сорта мора задовољити и друге критеријуме да би нашла своје место у производњи, као што су редовна и добра родност, време цветања и зрења, атрактивност и квалитет плодова и еколошка адаптивност.
      До сада је признато четири сорте које су отпорне на вирус шарке шљиве. То су: Јојо, Јофела, Јоганта и Јолина. Њихова отпорност се базира на хиперсензибилности, због које се продор вируса спречава јаком и брзом реакцијом биљке и некрозом ткива на месту продора вируса.
      Јојо је сорта која отпорност базира на хиперсензибилности. Она је самооплодна, средње позна – сазрева у првој половини августа, око недељу дана пре сорте Стенлеј. Рано пророди и редовно и обилно рађа. Плод је средње крупан до крупан (35 г.), доброг квалитета, жутог меса, чврстог и сочног, слатко накиселог укуса и изврсне ароме. Покожица је љубичасто плава са обилним пепељком. Плодови су претежно намењени стоној потрошњи, добре су транспортабилности и могу се чувати две до три недеље у хладњачи. Сорта Јојо је надаље коришћена у оплемењивању за добијање других сорти отпорних на шарку шљиве.
      Јофела је самооплодна сорта. Сазрева у другој половини августа. Рано пророди и редовно и обилно рађа. Плод је средње крупан до крупан, одличног квалитета, меса златножуте боје са хармоничним односом шећера и киселина и израженом аромом. Сорта је комбинованих својстава, погодна је како за стону потрошњу тако и за прераду. Недостатак јој је осетљивост на трулеж плодова.
      Јоганта је самооплодна сорта која сазрева у другој половини августа. Стабла су средње бујности са компактном круном. Плод је врло крупан (50 до 90 г.), чврстог меса, са високим садржајем шећера, веома доброг квалитета. Покожица је тамноплаве боје са израженим пепељком. Због крупноће плодова користи се углавном за стону потрошњу.
      Јулина је по особинама слична Јоганти, с обзиром да је настала комбинацијом истих сорти. Основна разлика је што је ова сорта делимично самооплодна и за стабилну родност су јој потребне сорте опрашивачи.
      Наведене сорте се још увек не налазе у Регистру признатих сорти Републике Србије, и код нас их нема у комерцијалној производњи.
      Поред ових сорти, у производњи већ постоји већи број сорти које су, у већој или мањој мери, толерантне на вирус шарке шљиве. Неке од њих, као што су Топфајв и Пресента, се налазе у Регистру признатих сорти и код нас, док су интересантне и вредне пажње још и сорте Јуна, Ханка, Азура итд. С обзиром на статус вируса шарке шљиве у Србији, очекивање је да ове сорте нађу место и у нашим производним засадима и попуне већ богату понуду домаћих сорти, али и да учествују у стварању неких нових отпорних сорти.
      Извор: ШЉИВА, Проф. др Драган Милатовић

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.