- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Petrović Milan.
-
AutorČlanci
-
31.12.2021 u 17:35 #519571Petrović MilanUčesnik
Топ Хит спада у касне сорте, доста је приносна а и самооплодна је. Стабло је високо и има широко разведену круну. Веома рано пророди, већ у трећој, четвртој години доноси род од времена садње. Плодови су овалног облика и тежине око 50-60 грама. Имају тамно љубичасту боју са видљивом воштаном превлаком. Месо плода је густо, жуто зелене боје, слатко киселог укуса. Месо се лако одваја од коштице. Предности ове сорте су одличан укус за употребу у свежем стању, добра транспортабилност, добра отпорност на замрзавање, тј. не губи укус и има високе приносе. Отпорна је на ниске температуре. Толерантна је на вирус шарке шљиве. Компатибилна је са свим подлогама.
Ханита је сорта створена у Немачкој. Сазрева у трећој декади августа и почетком септембра око једне до две недеље пре Пожегаче. Ханита је самооплодна сорта, рано почиње да рађа а потом рађа константно и са високим приносима. Погодна је за стону употребу а такође и за прераду. Плодови су издужени, тамноплаве боје, златно жуте боје меса и одличног укуса. У неким земљама она је водећа сорта по засађеним површинама. Толерантна је на шарку шљиве а релативно је отпорна на мраз. Недостатак је што има усправан раст што отежава формирање узгојног облика.
Топфајв је као препорука добар избор због своје веома добре ароме. Погодна је и за комнзумну употребу а такође и за прераду у ракију. Јако стабло даје добар принос а што се тиче изгледа плодова има тамно плаву боју са светлим меснатим месом. Плодови сазревају крајем јула, почетком августа месеца. Величина плода је средња од 35-45 грама. Самооплодна је сорта те нису неопходни опрашивачи. Погодна је за органску производњу јер је релативно отпорна на проузроковаче болести.
Топтејст сазрева између Топкинга и Топера у исто време када и сорта Ханита. Топтејст сазрева јединачно а плод може да се одржи дуго на стаблу. Тада плод постаје веома сладак јер повећава проценат. Плод је крупан око 40 грама и веома плаве боје. Веома је погодна за дестилерије јер има изузетну арому. Ова сорта има ниску осетљивост на монилију.
Топенд сазрева касно, средином септембра. Плод је овалан до дугуљаст. Плод је доста крупан око 55-65 грама, изузетно тамно плаве боје, благо киселкастог укуса са зеленкасто жутом бојом меса. Има високу отпорност на цепање и зато није препоручљива за прераду која захтева одвајање коштице од меса. Сорта је означена као отпорна на мраз и толерантна је на шарку.
Милан Петровић -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.