- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 2 meseci ranije by Konstantinović Nemanja.
-
AutorČlanci
-
29.09.2017 u 18:08 #513723Konstantinović NemanjaUčesnik
Uspeh organske proizvodnje a naročito suzbijanje bolesti i štetočina, zavisi od pravilnog i urednog izvođenja svih agrotehničkih, posebno fitotehničkih operacija.Tu spadaju: lačenje, to jest uklanjanje svih suvišnih lastara u proleće (sa stabla, glave čokota). Ova operacija se izvodi ručno, dok su lastarići mali (1-5 cm) i lako se očenjuju.Uklanjanje zaperaka, naročito u zoni cvasti ili grozdova, takođe se obavlja ručno radi što bolje oplodnje, osunčavanja grozdova, smanjenja vegetativne mase i redukcije uslova za razvoj patogena.Preporučuje se rana defolijacija.Imajući u vidu značaj lišća u ishrani cele biljke, treba biti vrlo obazriv prilikom izvođenja ove mere.Defolijacija može da se izvodi samo u vreme sazrevanja grožđa, u zoni grozdova, gde su stariji listovi, sa smanjenim intezitetom fotosinteze.U zelene operacije spada i prekraćivanje lastara (zalamanje), koje se izvodi ručno, uz primenu odgovarajućeg alata, više puta u toku vegetacije.Obično se lastari prekraćuju na 20 – 30 cm iznad gornje žice, to jest na delu gde se savijaju i padaju nadole.
Pored redovnih, postoje i dopunske fitotehničke mere kao što su uklanjanje suvišnih cvasti, kod stonih i vinskih sorti, radi proizvodnje kvalitetnijeg grožđa, prstenovanje lukova kod besemenih i stonih sorti za ubrzavanje sazrevanja i povećanja krupnoće bobica.
Na slobodnim prostorima, oko vinograda potrebno je zasaditi drveće i grmlje, posejati razne korisne biljke cvetnice što podstiče naseljavanje korisnih insekata i ptica, kao i aktivnost korisnih mikroorganizma, predatora štetočina i doprinosi razvoju i stabilnosti agro-ekosistema.Dipl.ing.Nemanja Konstantinović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.