Nega vinograda u organskoj proizvodnji – Nemanja Konstantinović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513723
    Konstantinović Nemanja
    Učesnik

      Uspeh organske proizvodnje a naročito suzbijanje bolesti i štetočina, zavisi od pravilnog i urednog izvođenja svih agrotehničkih, posebno fitotehničkih operacija.Tu spadaju: lačenje, to jest uklanjanje svih suvišnih lastara u proleće (sa stabla, glave čokota). Ova operacija se izvodi ručno, dok su lastarići mali (1-5 cm) i lako se očenjuju.Uklanjanje zaperaka, naročito u zoni cvasti ili grozdova, takođe se obavlja ručno radi što bolje oplodnje, osunčavanja grozdova, smanjenja vegetativne mase i redukcije uslova za razvoj patogena.Preporučuje se rana defolijacija.Imajući u vidu značaj lišća u ishrani cele biljke, treba biti vrlo obazriv prilikom izvođenja ove mere.Defolijacija može da se izvodi samo u vreme sazrevanja grožđa, u zoni grozdova, gde su stariji listovi, sa smanjenim intezitetom fotosinteze.U zelene operacije spada i prekraćivanje lastara (zalamanje), koje se izvodi ručno, uz primenu odgovarajućeg alata, više puta u toku vegetacije.Obično se lastari prekraćuju na 20 – 30 cm iznad gornje žice, to jest na delu gde se savijaju i padaju nadole.
      Pored redovnih, postoje i dopunske fitotehničke mere kao što su uklanjanje suvišnih cvasti, kod stonih i vinskih sorti, radi proizvodnje kvalitetnijeg grožđa, prstenovanje lukova kod besemenih i stonih sorti za ubrzavanje sazrevanja i povećanja krupnoće bobica.
      Na slobodnim prostorima, oko vinograda potrebno je zasaditi drveće i grmlje, posejati razne korisne biljke cvetnice što podstiče naseljavanje korisnih insekata i ptica, kao i aktivnost korisnih mikroorganizma, predatora štetočina i doprinosi razvoju i stabilnosti agro-ekosistema.

      Dipl.ing.Nemanja Konstantinović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.