- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 4 meseci ranije by Veličković Violeta.
-
AutorČlanci
-
10.07.2020 u 13:03 #516638Veličković VioletaUčesnik
Nega useva pasulja
– Kultiviranje kojim se razbija pokorica i uništavaju korovi se vrši desetak dana posle
nicanja. U toj fazi biljke su elastičnije i manjese lome. Po potrebi izvode se 2-3 kultiviranja.
– Drugo kultiviranje kombinuje se sa prihranjivanjem (100-150kg/ha KAN-a).
Pre početka cvetanja mora biti obavljena poslednja međuredna obrada.– Navodnjavanje je potrebno posebno u sušnim godinama. U periodu cvetanja i nalivanja zrna nastaju najveće štete usled nedostatka vode u zemljištu. Potrebe za vodom mogu nastati i odmah posle setveukoliko je ona obavljena u jako suvo zemljište. Sprovođenjem ove mere mogu se
povećati prinosi i do jedne tone po hektaru, što opravdava sredstva uložena u navodnjavanje.– Postavljanje oslonca za gajenje visokih, lozastih sorti obično se vrši neposredno posle nicanja biljaka.
Berba
– Niske sorte pasulja, gajene u čistom usevu ubiraju se kada su im sve mahune zrele.Biljka je ostala obično bez lista i sadržaj vlage u zrnu je do 18%. Berba se obavlja u jutarnjim časovima, kada je osipanje najmanje (mahune vlažne od rose).
– Visoke sorte pasulja, prilikom berbe, uvek na vrhovima imaju nedozrelih mahuna. Posle
košenja ili čupanja takvih sorata, obavezno se u trajanju i do desetak dana ostavlja biljna
masa na dosušivanje i dozrevanje. To se obavlja najčešće na promajnim mestima zaklonjenim od kiše.
– U ravničarskom delu naše zemlje pasulj stiže za berbu krajem jula i početkom avgusta.
Berba može biti mehanizovana i ručna.Mehanizovana berba
1. JEDNOFAZNA (kombajn) i
2. DVOFAZNA
I faza – podrezivanje biljne mase i sakupljanje u otkose
II faza – vršidba specijalnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima.
Ručna berba
– Čupanje biljaka sa njive obavlja se ručno, a izdvajanje zrna iz mahuna najčešće “mlaćenjem”.PSSS Beograd
Violeta Veličković -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.