- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 14 godine, 5 meseci ranije by Rehak Gordana.
-
AutorČlanci
-
25.05.2010 u 12:26 #513577Rehak GordanaUčesnik
Posle sadnje paprike na otvorenom polju, papriku treba negovati pravilno, da bi se uspešno razvila i tako omogućila dobijanje visokog prinosa.
Najvažnije mere su:
– kultiviranje,
– okopavanje,
– navodnjavanje i
– prihrana.Merom kultiviranje se poboljšava aeracija,odnosno provetravanje površinskog sloja zemljišta, održava vlažnost i mehaničkim putem se uništavaju korovi. Ova mera se primenjuje sve dok biljke ne sklope redove, a primenjuje se prvi put dve nedelje posle rasađivanja. Obavezno je i posle jake kiše ili zalivanja, da se ne bi pojavila pokorica. Prva dva kultiviranja ne treba da budu dublja od tri do pet, a ostala su na pet do sedam centimetara. Paprika inače dobro podnosi okopavanje, kojim se uništavaju korovi u redu i u zoni korenovog vrata.Tokom vegetacije potrebna su dva do tri okopavanja na pet do sedam centimetara. Prvi put se radi sa prvim kultiviranjem.
Za uspešnu proizvodnju paprike, a u uslovima sušnog perioda, neophodno je navodnjavanje koje se sa porastom biljke povećava, a naročito je potrebna u fazi cvetanja i plodonošenja. Tokom vegetacije biljkama je potrebna količina vode od 530-630 milimetara vode. Prvo navodnjavanje se vrši posle rasađivanja, a drugo posle 5-7 dana i to malom količinom vode. Tom prilikom se popunjavaju prazna mesta, a prosečan broj zalivanja je 8-12. Kod nas se uglavnom koristi veštačka kiša i tom prilikom treba koristiti fine rasprskivače, da se biljke ne bi oštetile i zemljište ne sabije.
Prihranjivanjem treba obezbediti ujednačeno snabdevaje biljaka hranivom u pristupačnom obliku, a naročito u vreme povećanih potreba za vodom. Neophodne su dve prihrane: prva je dve do tri nedelje nakon sadnje, kada se koristi 1/4 ukupne količine azotnih đubriva, a druga je u vreme punog cvetanja i zametanja plodova.Paprika se može i folijarno prihranjivati, a mogu se dodavati i mikroelementi.
Gordana Rehak, dipl.ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.