- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 11 meseci ranije by Mujakić Dejan.
-
AutorČlanci
-
29.12.2017 u 13:05 #513978Mujakić DejanUčesnik
Azot utiče na vegetativni porast, na cvetanje, formiranje pupoljaka i na karakteristike oblika plodova. Azot je pokretan i u slučaju nedostatka, vršni listovi povlače azot iz starijih pa se simptomi nedostatka pojavljuju redovno na donjem lišću. Nedostatak azota je redak kod jabučastog voća.
Nedostatak azota smanjuje vršni porast i veličinu lista. Boja lišća je od bledo zelene do bronzaste, slična boji lišća u jesen kada se hraniva povlače. Na starijim listovima mladara ili grana javlja se žutilo i hloroza što može dovesti do opadanja lišća. Novi mladari su po pravilu tamnji, svetlo braon a kora može biti i crvenkasta. Manje se formira plodova i njihovo opadanje je intezivnije.Nedostatak azota, u krušiku visoke rodnosti, otklanja se dodavanjem đubriva na bazi azota ili kod akutnog nedostatka primenom folijarnih hraniva sa uravnoteženim sadržajem azota (8:8:8). Folijarna hraniva ili zemljišna đubriva sa većim sadržajem azota se izbegavaju. Amerikanci preporučuju korišćenje urea đubriva ali u minimalnim količinama. Primena ureje sa pesticidima smanjuje njihovu efikasnost. Ali, primena ureje sa preparatima na bazi regulatora rasta (Regalis, na primer koji je registrovan za primenu na jabuci ali ne i na krušci) može povećati njihovu absorpciju.
Izvor: PSSS Vranje Dejan Mujakić dipl. inž.z.bilja -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.