- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 nedelje, 4 dana ranije by Vulović Lidija.
-
AutorČlanci
-
26.11.2024 u 09:15 #596569Vulović LidijaUčesnik
Спаљивање стрништа изузетно је штетно за земљиште. Овим чином доводимо до осиромашивања земљишта, а изузетно је опасно због могућности изазивања пожара. Уколико се њиве налазе поред пута угрожава се безбедност саобраћаја због смањене видљивости услед развијања густог дима. Нажалост ове године баш овим чином изазвано је више саобраћајних удеса на веома фреквентним правцима.
Са агрономског станишта спаљивањем жетвених остатака нанаосе се велике штете с дуготрајним последицама, поготову ако се овај чин спроводи дужи низ година. Спаљивањем стрништа развијају се високе температуре које убијају корисне микроорганизме, губи се значајна количина органских материја, сав азот и доводи до убрзаног опадање хумуса у земљишту. Загађује се атмосфера, ремети биолошка равнотежа што за последицу има дестабилизацију агросистема.
Спаљивање жетвених остатака је законом забрањено и кажњиво.
Пољопривредним произвођачима се саветује да одмах након жетве уситне жетвене остатке, ураде такозвано љуштење стрништа. Заоравањем жетвених остатака биљне производње осигурава се извор енергије за микроорганизме, поправља се биогеност земљишта, позитивно се утиче на структуру земљишта, као и на водно – ваздушне особине. Поправља се плодност и продуктивност земљишта, што у великој мери има утицаја на отпорност биљака према болести и штеточинама у плодо смени.
Лидија Вуловић
Дип.инж за заштиту биља
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.