- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina ranije by Damljanović Milan.
-
AutorČlanci
-
20.12.2023 u 14:12 #578617Damljanović MilanUčesnik
U Čačanskom kraju uobičajen je izraz kao i postupak koji ova kovanica predstavlja. Takozvano mučenje rasada je delatnost pri kojoj se rasadjeno povrće posle uspešnog rasadjivanja i obilnog zalivanja u nekoliko navrata , zasušuje i u jednom periodu gaji bez zalivanja ili uz minimum zalivanja.Ovim postupkom se ustvari vrši provociranje biljke da na prirodan način što bolje razvije korenov sistem u početnim fazama razvoja , dobro se ukoreni , i na taj način postavi osnovu za buduće visoke prinose.
Uočeno je da kod pojedinih kultura , a naročito kod onih koje se gaje bez oslonca ili na foliji pri upotrbi sistema kap po kap pri svakodnevnom zalivanju biljke razvijaju korenov sistem male zapremine i samo u zoni dokle vlaga svakodnevno prodire.Na ovaj način bilke donekle odlažu fazu cvetanja i plodonošenja i duže se zadržavaju u fazi vegetativnog porasta jer jednostavno nisu nimalo ugrožene nedostatkom vlage i hrane( npr. Dinje , lubenice, boranija , krastavac i sl ) . Kasnije kada dodje do formiranja plodova, zapreminski mali korenov sistem bez obzira koliko hrane i vode dobio ne može izneti vrhunski prinos a naročito kod kultura koje se gaje bez oslonca ( PAPRIKA npr.) jer dolazi do poleganja pa i kompletnog izvaljivanja biljaka. Ovo objašnjenje naravno ne važi za uzgoj biljaka u plastenicima i na sterilnim supstratima tipa mineralne vune i sl. Jer biljke ovde uz vodu dobijaju i rastvorena potpuno izbalansirana hraniva iz vodotopivih djubriva .Medjutim pri uzgoju na otvorenom , naročito pri ekstenzivnijim uslovima kao i pri gajenju različitih kultura uz ograničene količine ili nedostatak vode za zalivanje ova mera može imati pozitivan efekat i doprineti dobijanju viših i stabilnijih prinosa.
Kao što vidimo izraz „mučenje“ ne mora uvek imati negativnu konotaciju , već u nekim situacijama može imati i pozitivno značenje.
Milan Damljanović dipl. Inž.
Prilozi:
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.