Momenat berbe grožđa – Dejan Stefanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513669
    Stefanović Dejan
    Učesnik

      Pre početka berbe grožđa izuzetno je važno odrediti pravi momenat berbe. Ove godine sazrevanje je bilo ranije usled velikog broja sunčanih dana, visokih tempetaura I malo padavina. Za određivanje momenta berbe bitno je odrediti procenat šećera i ukupnih kiselina u grožđu to jest širi. Berba može da otpočne samo kada se stvore optimalni uslovi to jest kada procenat šećera i ukupnih kiselina dostignu zadovoljavajući nivo za sortu koja se bere i za proizvod koji se želi dobiti.

      PRIBOR ZA ODREĐIVANJE

      Za terensko određivanje šećera najjednostavnija je upotreba ručnog refraktometra, a mogu se koristiti i Ekslov ili Babov širomer.
      Procenat šećera na refraktometru očitava se tako što se na suvu i čistu površinu prizme refraktometra stavi nekoliko kapi šire. Prizma se sklopi i kroz okular očitava procenat šećera na skali. Posle svakog očitavanja površina prizme se dobro ispere i izbriše čistom vatenom krpom pa se tek nakon toga prelazi na naredno merenje.

      Određivanje kiselina u širi vrši se titracijom (hemijski) najbolje u najbližoj laboratoriji. Kad se ispune svi uslovi, optimalan odnos šećera i kiselina, može se otpočeti sa berbom grožđa. Bez obzira na iskustva proizvođača, od izuzetnog je značaja saradnja sa stručnjačima iz ove oblasti, u vidu prerade, berbe i uvođenja novih tehnologija u proizvodnji i preradi grožđa.

      Dejan stefanović,
      PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.