Mlin za fino mlevenje žitarica na gazdinstvu – Milenko Đurić

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine ranije by Đurić Milenko.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524245
    Đurić Milenko
    Učesnik

      Mlin za fino mlevenje žitarica na gazdinstvu
      U cilju postizanja dodate vrednosti na gazdinstvu pojedina gazdinstva sve češće koriste mlinove za fino mlevenje žitarica. Pored žitarica mlin može da se koristi i za mlevenje sušenog voća i povrća. Vlažnost proizvoda koji se melje je u rasponu od 7 do 12%.
      Osnovni delovi mlina su kućište od čelika,elektromotor sa kontrolnom tablom, sakupljač brašna, grlo mlina, otvor za žitarice, podizač kamena koji služi za podešavanje finoće brašna, dozator i drugi prateći elementi za fiksiranje kamena. Kamenovi koji se koriste na mlinu moraju imati laboratorijsku potvrdu o tome da se koriste za proizvodnju namirnica za ljudsku ishranu. Pre puštanja u rad mora se proveriti stabilnost mlina i zategnutost pogonskog klinastog remena . Smer kretanja gornjeg kamena je u smeru kretanja kazaljke na satu. Da bi mlin uspešno radio potrebna je što manja vlažnost vazduha da ne dođe do kondenzacije vlage na kamenu što utiče na kvalitet finalnog proizvoda. Količina zrna koja se planira da se samelje se podešava na osnovu veličine zrna i radnog učinka. Mora se voditi računa da se ne dozira previše materijala jer dolazi do zagušenja i opterećenja motora što dovodi do kvarova. Dobijanje odgovarajuće granulacije brašna se vrši sa podešavanjem razmaka između gornjeg i donjeg kamena. Kada se postigne odgovarajuća granulacija dalje podešavanje nije potrebno.
      Radom sa mlinom i sticanjem iskustva poljoprivrednici da bi dobili najfiniju granulaciju moraju da usklade dodavanje semenske robe i razmak između kamenova. Prilikom prekidanja rada mlina zaustavlja se dodavanje zrnastog materijala i mlin se ne zaustavlja dok sav materijal koji se melje ne izađe iz mlina. Uvek i najpažljivijim zaustavljanjem u mlinu zaostane neko zrno koje sa pokretanjem mlina i meljenjem izlazi kao krupna prekrupa i koju treba odvojiti od prethodno samlevene robe na taj način što se ispod izlaza brašna postavlja neka posuda ili vreća.
      Prilikom instaliranja mlina na gazdinstvu mora se voditi računa i o bezbedonosnim aspektima. Mlin mora da bude u prostoriji koja može da se zaključava da ne bi bio na dohvat ruke deci ili neobučenim osobama. Električne instalacije je potrebno proveriti i moraju biti ispravne. Prostorija gde je mlin mora biti uredno urađena u pločicama radi lakšeg čišćenja jer se proizvode namirnice za ljudsku upotrebu. I obučeni radnik treba da vodi računa da prilikom rada ne stavlja ruke ili alate u otvore mlina i na kamenove.
      Milenko Đurić, savetodavac za ratarstvo
      PSSS ,,Poljosavet” doo Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.