Mikroelementi u voćarstvu – Bakar (Cu)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #591689
    Ostojić Mirjana
    Učesnik

      Mikroelement bakar (Cu) važan je za normalan rast i razvoj razvitak voćaka – kada ovaj jon nije dostupan, biljke razvijaju specifične simptome nedostatka. Bakar je kao sastavni elemenat hlorofila veoma bitan za procese fotosinteze. Bakar direktno ili indirektno utiče na brojne fiziološke procese u biljci, povećava prinos, ubrzava sazrevanje i poboljšava kvalitet plodova. Pri nedostatku ovog elementa dolazi do slabijeg oprašivanja, kržljavosti i smanjenja otpornosti na sušu i bolesti. Mlade biljke venu, lišće dobija pepeljastu boju,  suši se i otpada idući od vrha prema osnovi mladara. Kora stabla postaje vrlo hrapava, a može imati i nekrotična mesta, naročito kod stabala krušaka. Nedostatak se najčešće javlja na zemljištima koja imaju dosta organske materije.

      Mirjana Ostojić, PSSS Kraljevo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.