Mikotoksini u voću i prerađevinama od voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #524314
    Bušatović Radomir
    Učesnik

      Микотоксини представљају секундарне метаболите гљива из родова Aspergilus,Fusarijum, Penicilijum и они су токсични или имају негативне биолошке ефекте по људе и животиње.
      Микотоксини у воћу доспевају као секундарни производ метаболизма плесни које могу да настану
      Током раста, развоја и складиштења воћа.
      Микотоксини који се могу наћи у воћу и прерађевинама од воћа су:
      -Алфатоксини(производAspergilusflavus и Aspergilusparasiticus) и најчешће се налазе
      међу житарицама,орасима ,семену воћа.
      -Оxратоксини( нефротоксин са потенцијалним канцерогеним деловањем).
      -Патулин¬(токсични секундарни метаболит произведен одстране широког спектра гљива
      које најчешће припадају роду Aspergillus и Penicillium). На воћу се манифестује као плава плесан.
      -Aлтернаријски токсини (секундарни метаболити гљива из рода Altenaria) најчешће се налазе
      у воћу које се складишти.
      Контрола присуства микотоксина:

      1.Превенција контаминације токсигеним гљивама и микотоксинима, пре у току и
      после бербе.

      2.Детоксификација:
      -Физичке методе(одсрањивање контаминираних плодова ручно или машински).
      -Хемијске методе(органски растварачи или друга хемијска једињења као што су:
      сирћетна киселина,калцијум хидроксид ,хидроген, сода бикарбона).
      -Биолошке методе(ензимима, употребом квасца Trichosporonmycotoxin vorans или бактерија).

      3.Инхибиција апсорпције микотоксина у цревном тракту
      Употреба хемијских једињења и микроорганизама у редуковању апсорпције
      микотоксина из конзумиране хране(зелени чај,зеолит,пробиотске бактерије).

      Радомир Бушатовић, дипл.инж.
      ПССС Крушевац

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.