- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 1 mesec ranije by Bušatović Radomir.
-
AutorČlanci
-
05.12.2022 u 13:43 #524314Bušatović RadomirUčesnik
Микотоксини представљају секундарне метаболите гљива из родова Aspergilus,Fusarijum, Penicilijum и они су токсични или имају негативне биолошке ефекте по људе и животиње.
Микотоксини у воћу доспевају као секундарни производ метаболизма плесни које могу да настану
Током раста, развоја и складиштења воћа.
Микотоксини који се могу наћи у воћу и прерађевинама од воћа су:
-Алфатоксини(производAspergilusflavus и Aspergilusparasiticus) и најчешће се налазе
међу житарицама,орасима ,семену воћа.
-Оxратоксини( нефротоксин са потенцијалним канцерогеним деловањем).
-Патулин¬(токсични секундарни метаболит произведен одстране широког спектра гљива
које најчешће припадају роду Aspergillus и Penicillium). На воћу се манифестује као плава плесан.
-Aлтернаријски токсини (секундарни метаболити гљива из рода Altenaria) најчешће се налазе
у воћу које се складишти.
Контрола присуства микотоксина:1.Превенција контаминације токсигеним гљивама и микотоксинима, пре у току и
после бербе.2.Детоксификација:
-Физичке методе(одсрањивање контаминираних плодова ручно или машински).
-Хемијске методе(органски растварачи или друга хемијска једињења као што су:
сирћетна киселина,калцијум хидроксид ,хидроген, сода бикарбона).
-Биолошке методе(ензимима, употребом квасца Trichosporonmycotoxin vorans или бактерија).3.Инхибиција апсорпције микотоксина у цревном тракту
Употреба хемијских једињења и микроорганизама у редуковању апсорпције
микотоксина из конзумиране хране(зелени чај,зеолит,пробиотске бактерије).Радомир Бушатовић, дипл.инж.
ПССС Крушевац -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.