Metode proucavanja fenofaze razvoja vinove loze

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine ranije by Prvulović Teodor.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518638
    Prvulović Teodor
    Učesnik

      Za one koji su podigli zasade vinove loze važno je da poznaju kroz koje faze razvoja prolazi vinova loza. Period vegetacije vinove loze počinje kretanjem sokova u proleće a završava se u jesen sa opadanjem lišća. U toku perioda vegetacije mogu se izdvojiti sledeće faze vegetacije –fenofaze razvoja.

      1. kretanje sokova (suzenje)
      2. porast lastara
      3. cvetanje
      4. razvoj bobica
      5. sazrevanje bobica
      6. sazrevanje lastara i opadanje lišća

      Redosled odvijanja svake fenofaze uslovljena je genetski, a dužina trajanja zavisi od sorte, lozne podloge, meteoroloških uslova idr.

      1-Metode proučavanja kretanja sokova
      Početak kretanja sokova – suzenje se registruje kada na preseku zrelog lastara ili na starijem delu čokota ističe sok. Kada se zemljište oko korena zagreje na 6-8 C koren počinje svoju aktivnost, počinje da raste da se grana i usvaja vodu i mineralne materije koje potiskuje u nadzemni deo čokota. Početak kretanja sokova zavisi od tempera ture vazduha i zemljišta, a zatim od fizičkih osobina zemljišta, vrste, sorte i lozne podloge. U južnijim područjima ova fenofaza počinje ranije nego u severnim. Fenofaza kretanja sokova – suzenje u proseku traje 10-20 dana.

      2-Metode proučavanja aktiviranja okaca, porasta lastara i razvoja cvasti
      Ova fenofaza se odvija od kretanja okaca do početka cvetanja. Počinje bubrenjem okaca i porastanjem novih lastara iz pupoljaka zimskih okaca kao i iz spavajućih pupoljaka na starijem delu čokota. Početak fenofaze se registruje kada se otvaraju prva okca. Masovno otvaranje okaca je kada se aktivira više od 50% okaca. Između sorata postoje znatne razlike u pogledu početka otvaranja okaca – aktiviranja okaca. Tako da se prema vremenu otvaranja okaca – pupoljaka mogu klasifikovati.
      – veoma rano
      – rano
      – srednje
      – kasno
      – veoma kasno
      3-Metode proučavanja faze cvetanja
      Otvaranjem cvetnih pupoljaka odnosno opadanjem cvetnih kapica na 3-5% cvetova registruje se početak cvetanja. U našim klimatskim uslovima odvija se krajem maja i u prvoj polovini juna.
      Cvetanje se ne odvija istovremeno kod svih vrsti sorti i na svim cvastima jednog čokota.
      – Sorte sa ranim početkom cvetanja (Smederevka, Game crni, Burgundac…)
      – Sorte sa srednjim početkom cvetanja (Rizling rajnski, Rizling italijanski, Semijon, Sovinjon, Muskat hamburg…)
      – Sorte sa poznim početkom cvetanja (Muskat italija, Kardinal, Afuz ali…)
      Razlike između grupa sorti mogu iznositi 5-10 dana. Većina sorti cvetanje završava za 7-14 dana a izuzetno i do 20 dana.

      4-Metode proučavanja razvoja bobica
      Ova fenofaza traje od zametanja bobica do početka sazrevanja – pojave šarka. U našim klimatskim uslovima odvija se početkom maja pa do polovine juna meseca. Kod veoma ranih i ranih sorti ova fenofaza traje oko mesec dana, dok kod poznih sorti traje više od dva meseca. Faza porasta bobica završava se pojavom šarka.

      5-Metode proučavanja sazrevanja grožđa
      Ova fenofaza se odvija od šarka grožđa do potpunog sazrevanja grožđa. U ovoj fazi sa promenom boje, menja se anatomska građa i hemijski sastav bobica. Bobice postaju slatke i ukusne za jelo.
      Razlikuju se sledeći stepeni zrelosti grožđa :
      -fiziološka – semenka je spremna za reprodukciju
      -tehnološka – grožđe jedne sorte najpogodnije za određene vidove prerade
      -puna – u bobici prestaje priliv novih količina šećera i ostalih organskih materija

      U našim klimatskim uslovima fenofaza sazrevanja grožđa traje 20-60 dana.Prema vremenu sazrevanja sorte se svrstavaju u 5 grupa.
      1. vrlo rane sorte – sazrevaju 10-15 dana pre Šasle
      2. rane sorte – I epoha – sazrevaju istovremeno sa Šaslom
      3. srednje pozne sorte – II epoha – sazrevaju 10-15 dana posle Šasle
      4. pozne sorte – III epoha – sazrevaju 30 dana posle Šasle
      5. vrlo pozne sorte – IV epoha – sazrevaju 45 dana posle Šasle

      6-Metode proučavanja sazrevanja lastara i opadanja lišća
      Ova fenofaza odvija se od pune zrelosti grožđa do opadanja lišća. Ovo je poslednja faza u godišnjem ciklusu razvića vinove loze. Karakteriše se sazrevanjem lastara, nagomilavanjem rezervnih hranjivih materija u lastarima i pripremom čokota za prezimljavanje.

      Teodor Prvulović dipl.ing.polj

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.