- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 nedelja, 1 dan ranije by Petrović Danko.
-
AutorČlanci
-
25.12.2024 u 14:18 #599582Petrović DankoUčesnik
Мешовита резидба винове лозе је једна од најчешћих начина резидбе винове лозе. Разлог је, лако извођење, заступљена је код великог броја узгојних облика, обезбеђује врло квалитетне родне ластаре и оно што је чини врло прилагодљивом чињеница да већина гајених сорти захтева редовну резидбу овог типа због свог родног потенцијала. Када се ради о узгојним облицима овај начин резидбе се може применити код: Гијо једногуби, Гијо двогуби, Гијо Пусарев, Карловачки узгојни облик, асиметрична кордуница, Мозерова кордуница, Казенављева, Роајатска и други. Што се сортимента тиче велики број винских сорти захтева овакав начин резидбе: Шардоне, Бургундац црни, Бургундац бели, сиви Бургундац, Каберне совињон, Каберне фран, Мерлот, Совињон бели, Траминци, Ризлинг италијански, Ризлинг рајнски и многе друге. Поред винских сорти овај начин резидбе се може применити и код великог броја стоних сорти: Мускат хамбург, Кардинал, Афус али, Краљица винограда, Бисерка рана, Султанина и друге.
Најчешћи узгојни облик код нас јесте Једногуби и двогуби Гијо. Примена мешовите резидбе је код ова два узгојна облика врло једноставан. Код једногубог Гија увек имамо један кондир и један лук, док се код двогубог Гија налазе два кондира и два лука. Принцип резидбе у оба случаја је врло прост. Лукови који су изнели род се уклањају до основе, док се на остављеном кондиру, на коме се најчешће развијају два ластара, горњи по положају ластар ореже на лук (8-12 окаца), а нижи по положају ластар се ореже на 2 окца односно кондир. Лук се потом повија и везује уз жицу. При томе се води рачуна да су сви лукови повијени у истом смеру да би се избегло преклапање ластара и велика густина шпалира. Идуће године резидба се врши на исти начин, лук који је донео род се уклања до основе, а ластари на кондиру се орезују по истом принципу.
Кондир који остаје приликом овог начина резидбе је врло значајан. Ластари који се развијају са њега углавном не носе род (одлика сорти које се овако орезују). Из тога разлога 2-3 ластара која се развијају су врло високог квалитета, врло добре виталности, одговарајуће дебљине и одлично диференцираних зимских окаца. Ти ластари се због своје улоге с разлогом називају „ластари за замену“.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.