- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 5 meseci ranije by Božović Nebojša.
-
AutorČlanci
-
30.06.2022 u 18:33 #522487Božović NebojšaUčesnik
Mere nege u proizvodnji kupusa
Nekoliko dana nakon rasađivanja vrši se kontrola stanja useva,ako nedostaje više od 10% biljaka vrši se popuna praznih mesta.Sledeća mera nege je međuredna obrada koja se obavlja s ciljem uništavanja korova i stvaranja povoljnog vodno-vazdušnog režima.Prvo kultiviranje se izvodi 3-5 dana posle sadnje,a sledeće posle svakog navodnjavanja.Dubina kultivacije je najviša 5-10cm,jer se ne sme ići dublje zbog plitkog korena.Međuredna obrada se izvodi sve dok se ne sklope redovi.korovi se takođe mogu suzbijati i herbicidima.
Za uspešnu i sigurnu proizvodnju kupusa norme zalivanja su od 200-400 m3.Na lakšim zemljištima norme su manje,ali je navodnjavanje češće.U sušnom periodu ne treba dati mnogo vode jer dolazi do pucanja glavice.Kod biljaka sa jako jedrim glavicama može se na manjim površinama primeniti kirenje.To je u stvari blago povlačenje biljaka na gore kako bi se prekinuo de korenčića,a time se smanjuje uzimanje vode i hrane,usporava porast biljaka kao i pucanje glavice.
Berba se obavlja u tehnološkoj zrelosti i to odsecanjem glavica,ručno ili mašinski.Mehanizovana berba se izvodi jednokratno,dok pri ručnoj berbi odsecanje glavica se vrši u dva do tri navrata.Rani kupus se bere u dva do tri navrata,čim glavice dostignu težinu i veličinu karakterističnu za sortu.Rani kupus za berbu dospeva krajem maja i početkom juna,dok se kasni kupus bere u jednom ili u dva navrata krajem oktobra ili početkom novembra, pre nego što nastupe jači mrazevi (ispod -5C).Ako se glavice smrznu treba sačekati da se odkrave pa ih tek onda odsecati.
dipl.ing.Nebojša Božović -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.