- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 7 meseci ranije by Nikoletić Miloš.
-
AutorČlanci
-
14.04.2022 u 13:56 #521299Nikoletić MilošUčesnik
Rasađivanje paradajza u plastenicima je završeno. Malo je ostalo plastenika u kojima nije rasađen paradajz. I tu će se uraditi sigurno za par dana. Cena paradajza zadnje dve godine je bila dobra za proizvođače pa se susrećem i sa onima kojima je ovogodišnja proizvodnja prva. Nadam se da će i produžiti niz godina u kojima će se baviti proizvodnjom paradajza u zatvorenom prostoru.
Da bi proizvodnja paradajza bila ekonomski isplativa mora se posvetiti puna pažnja kako zaštiti paradajza od bolesti, štetočina i korova tako i merama nege koje obuhvataju međurednu obradu, navodnjavanje i ogrtanje kao i specifične mere u koje spadaju vezivanje paradajza, zakidanje zaperaka, dekapitacija, dopunska oplodnja i malčovanje. Ovde će se pisati o specifičnim merama nege paradajza.
Vezivanje paradajza se obavlja kod visokih – indeterminantnih sorti da bi dobili uspravno stablo. Za ovu radnju se najviše, najčešće upotrebljava kanap. Donji deo biljke se veže kanapom, labavo, a vrh kanapa za konstrukciju plastenika. Ispod cvasti biljka paradajza se obmotava svakih pet do šest dana. Ako se ukaže potreba biljku vezivati za kanap kako se ne bi spustila niz kanap. Vrlo su retki slučajevi i to na otvorenom da se paradajz vezuke za pritke u vidu špalira. Ukoliko se vezivanje ne bi izvodilo, paradajz bi se prostirao po zemlji.
Zakidanje zaperaka je obavezna mera kod indeterminantnih sorti. Zaperci su bočne grane koje oduzimaju hranu biljci i rastu, razvijaju se i plodonose, dajući plodove koji su sitni i nemaju tržišnu vrednost.. Zaperci se odstranjuju kada dostignu dužinu 4-5 cm. U slučaju da se zakasni sa odstranjivanjem zaperaka, zakine se samo vrh.
Dekapitacija, zalamanje vrhova se vrši kada se na biljci paradakza razvije osam do deset cvasti., a u kasnijoj jesenjoj proizvodnji kada se razvije četiri do šest cvast. Preporuka je da se vrh zakida tako da iznad poslednje cvasti ostane ostane dva do tri lista.
Odstranjivanje listova se vrši sa zrenjem plodova kada listovi počinju da žute i gube svoju funkciju. Važno je reći da se uklanjaju listovi ispod plodova koji su zreli. Ova radnja se obavlja i zbog bolje aeracije biljaka.
Dopunska oplodnja se obavlja protresanjem biljaka svakog dana, ručno ili sa posebnim uređajima za to. Preporuka je i upotreba bumbara za bolju oplodnju i dobijanja većih, krupnijih i intezivnije obojenih plodova.
Malčevanje ili zastiranje u proizvodnji paradajza u zatvorenom prostoru daje dobre rezultate. Koristi se za malčovanje organski kao što je slama, piljevina, kompost i anorganski malč ,a to su folije u boji i agrotekstil. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.