- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 meseci, 4 nedelje ranije by Veljko Joksimović.
-
AutorČlanci
-
25.06.2024 u 13:39 #588586Veljko JoksimovićUčesnik
Dosta ljudi je zainteresovano za sopstvenu proizvodnju paradajza I žele da jedu plodove koji su sami proizveli. Da bi došli do tog cilja treba malo truda I da se posveti pažnja biljkama koje gaje. Pored sadnje I navodnjavnja, zasenjivanja I hemijskih mera zaštite paradajza ima dosta I drugih mera nege koje će dovesti do zdravih I kvalitetnih plodova. U te mere spadaju vezivanje paradajza, skidanje zaperaka, dekapitacija I skidanje donjeg lišća paradjza.
Vezivanje paradajza
U plastenicima kanap se vezuje za noseće konstrukcije, a zatim se veže pri dnu biljke paradajza (do 20 cm iznad zemlje). Kanap ne treba da je jako zategnut i oko njega se vezuje biljka, a po potrebi se biljka veže za njega. Tako ovi kanapi održavaju biljku u vertikalnom položaju. Ovaj način vezivanja primenjuje se kod indeterminantnih sorti paradajza, sorte sa visokim porastom same biljke.
Skidanje zaperaka paradajza.
Šta su zaperci ili priperci paradajza? To su začeci novih grana novih grana koji se pojavljuju u pazuhu lista. Zaperci su štetni jer odvaleče hranu u zelenu lisnu masu, a onda plodovi trpe, dobijaju manje hrane i ostaju sitniji. Kidanje zaperaka treba raditi kada su još mali i to bi trebalo da bude redovna mera. Ne bi trebalo dozvoliti da prerastu 6 do 7 cm. To treba proveravati jednom sedmično. Ako neki promakne i preraste, treba mu samo otkinuti vrh, da bi se zaustavio dalji porast.
Dekapitacija paradajza
Na dinamiku sazrevanja, ukupan prinos i krupnoću plodova paradajza utiče i dekapitacija biljke ili zakidanje vrha. Ta mera se sprovodi 50 dana pre planiranog roka završetka berbe. Zakidanjem vrha omogućava se da plodovi na poslednjoj cvetnoj grani brže dostignu željenu veličinu i sazru do određenog roka.
Uklanjanje donjeg lišča
Uklanjanje donjeg lišća paradajza vrši se svakih 10 do 15 dana. Ovom merom uklanja se jedan ili dva najniža lista. Ovo se radi u cilju poboljšanja svetlosnih uslova i boljeg provetravanja, a posebno se podstiče rast gornjih delova biljke. Uklanjaju se celi listovi, a ne samovršni delovi. Važno je napomenuti da se listovi uklanjaju do visine plodne grančice na kojoj je započela berba plodova.
dipl.inž. Veljko Joksimović
ratarstvo I povrtarstvo
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.