- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 9 meseci ranije by Čalić Srđan.
-
AutorČlanci
-
03.02.2022 u 11:50 #519933Čalić SrđanUčesnik
MERE HIGIJENE RUКU U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI
Da bi se osigurala dobra higijena ruku, treba upozoriti na sledeća pravila:
Nakit za prste ili ruke (uključujući i ručni sat) mora se skinuti pre početka rada jer drugačije ne bi moglo pravilno oprati i dezinfikovati ruke; ostaci sapuna i dezinficijensa mogu zaostati ispod nakita i mogu imati štetne posledice za kožu.
Nokti na rukama moraju biti kratki i negovani. Nokte treba polukružno i kratko podsecati najmanje jednom nedeljno, jer se nečistoća, mikroorganizmi kao i jaja parazita najčešće nalaze ispod njih i oko zanoktica. Pogrešno je seći zanoktice makazama, jer to izaziva često gnojna zapaljenja. Zanoktice treba potiskivati zaobljenim predmetima, naročito posle pranja u toploj vodi.
Nokti na rukama ne smeju biti duži od vrhova prstiju i moraju biti sečeni polukružno. Dugi nokti na rukama mogu poslužiti kao mesto zadržavanja prljavštine i bakterija, mogu smetati u radu i oštetiti rukavice.
Veštački nokti apsolutno nisu dozvoljeni budući da se mogu odlepiti i bakterije se skupljaju ispod njih.
Lak za nokte takođe nije dopušten jer se lako može oljuštiti i kontaminirati hranu.
Prvi princip za mere održavanja ruku je sprečavanje njihove kontaminacije!!!
Mere kojima se može sprečiti kontaminacija ruku su sledeće:
Dobra priprema za rad. Ako je na radnom mestu sve pri ruci, kasnije neće biti potrebe trčati unaokolo u potrazi za raznim potrebnim stvarima.
Izbegavati dodir rukama. Na primer, koristiti raspršivače za slavinu, dozatore za sapun i dezinficijense sa polugom na dodir laktom, višestruke utikače, brave za vrata bez dodirivanja itd.
Sigurno odlaganje. Pri ruci mora biti odgovarajući pribor za otpad i stvari koje više nisu potrebne. Treba koristiti kontejnere za odlaganje otpada koji omogućavaju odlaganje bez dodirivanja kao i kontejnere otporne na oštećenja za šiljate i oštre predmete.
Nošenje rukavica.
Кontaminacija ruku može se sprečiti korišćenjem rukavica!!!
Rukavice treba nositi kada postoje povrede na rukama ili podlakticama!!!
Rukavice ne pružaju 100% zaštitu!!!Srđan Čalić, spec.str.inž. prehrambene―tehnologije
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.