- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 11 meseci ranije by Ilić Danijela.
-
AutorČlanci
-
06.05.2021 u 16:46 #517494
Ilić Danijela
UčesnikМента – Нана (Mentha piperita)
Питома нана је важнија од свих других врста нане јер је најмириснија, најпријатнија и најлековитија. Мента се производи ради добијања листа и цвета из којих се естрахује етарско уље (2% до 4%). У етаричном уљу највише има ментола од 50% до 70% и ментона око 16%. Питома нана даје 1.500 до 2.000 kg/ha сувог лишћа, а количина етарског уља са 1 ha креће се од 25 до 40 kg. Етарско уље се употребљава у фармацеутској индустрији и медицини за производњу лекова и чајева, у козметици и прехамбеној индустрији за израду сапуна, зубне пасте, мириса, производњи бомбона, ликера, ракија и др. Најшира употреба нане је за смремање чајева. Чај од нане веома је користан и лековит за многе болести и тегобе. После дестилације етарског уља, обичног уља користе се отпаци за добијање картона и за исхрану стоке (са уделом протеина око 18,8%).
Производња нане у нашој земљи највише је заступљена у Банату, Бачкој и у централним деловима Србије, поред реке Мораве и Саве. За производњу нане неопходно је одабрати плодно земљиште које се може лако и обилно наводњавати. Питома нана се искључиво размножава вегетативним путем, односно столонима. На исто земљиште нана може да дође тек после 3 године. Ђубри се згорелим стајњаком у количини од 20 до 30 t/ha и минералним ђубривима у количини чистих хранива од: азота 60-70 kg/ha, fosfora 50-60 kg/ha, калијум 70-90 kg/ha калцијума 30-40 kg/ha и магнезијума 10 до 20 kg/ha. Садња се изводи у јесен и у пролеће у бразде дубине 10 cm са међуредним размаком 60-70 cm а у реду 10 cm. Жетва се изводи у моменту када се отворе цветови у првој половини цвасти по лепом и сувом времену. Покошена маса оставља се 3-5 сати на парцели да провене, после чега се односи на сушење које се може вршити природним путем или у термичким сушарама. Осушене листове треба паковати у вишеслојне папирне вреће које спречавају испаравње етарског уља из листа нана.[right]Данијела Илић, маст. инж. пољопривреде
[/right]
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.