- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 10 meseci, 2 nedelje ranije by Gvozdić Ljiljana.
-
AutorČlanci
-
31.05.2024 u 13:57 #586775
Gvozdić Ljiljana
UčesnikМенаџмент на пољопривредним газдинствима
Према попису из 2012. године просечна величина пољопривредних газдинстава износила је око 5,5 хектара. Та величина је недовољна за економски ефективну и ефикасну производњу осим ако се ради о интензивној производњи поврћа, семенског материјала…
На пољопривредним газдинствима се гаји већи број култура, уз веће промене структуре производње. Услед неорганизованости, лоше опремљености, неадекватне употребе механизације, рада на уситњеним и мање приступачним парцелама немогуће је примењивати савремену технологију производње. Међутим, предност малих газдинстава је да брже могу да се преорјентишу у производњи што је услед нестабилних друштвено-економских услова привређивања неопходно јер на тај начин обезбеђују своју егзистенцију.
Пољопривредна газдинства су у приватном власништву где је носилац газдинства уједно и менаџер и извршилац послова. Поред носиоца пољопривредног газдинства производњом се баве и чланови газдинства, а по потреби се ангажује и сезонска радна снага. У зависности од структуре производње и величине газдинства део производње је углавном намењен за непосредну продају на зеленим пијацама, део посредницима у трговини док се остатак може складиштити у објектима на газдинству за сопствене потребе, нпр. у кошевима, подрумима, таванима.
Поред малих породичних газдинстава постоје и велика газдинства која су специјализована и свој опстанак обезбеђују тако што углавном осигуравају своје усеве.
С´обзиром да је производња на отвореном пољу сама по себи непредвидива и једна и друга врста газдинстава правилним руковођењем, у које спадају и превентивне мере, успевају да себи обезбеде сигуран принос и опстанак на конкурентном тржишту.
Веома важно је и лично едуковање, праћење новина, промовисање своје производње и др.
Јелена Јовановић дипл.инж.пољ.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.