- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 4 meseci ranije by Petkanić Zorica.
-
AutorČlanci
-
28.06.2022 u 12:27 #522374Petkanić ZoricaUčesnik
Marmelada od voća
Marmelada je želiran proizvod koji se dobija kuvanjem poluprerađenog ceđenog ili svežeg voća uz dodatak šećernog sirupa ili šećera. Uglavnom se pravi od kaše koja je homogen proizvod (čvrste strukture). Za marmeladu je karakteristično da se može praviti od jedne ili više vrsta voća, ali i od hemijski konzervisane ili smrznute voćne pulpe.
Priprema marmelade
Najpre se kuva voćna masa sa šećerom. Pred kraj kuvanja dodaju se pektin i kiselina kako pri kuvanju ne bi došlo do prekomerne hidrolize pektina u prisustvu kiselina. Prestankom kuvanja (kada se dostigne odgovarajuća koncentracija suve materije), vruć proizvod se puni u ambalažu, zatvara se i hladi. Ambalaža treba da ima ztvarače koji se hermetički zatvaraju.
Zorica Petkanić savetodavac PSSS Negotin
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.