- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine, 3 meseci ranije by Gavrilović Olivera.
-
AutorČlanci
-
26.08.2019 u 13:51 #515584Gavrilović OliveraUčesnik
Pošto je majoran kod nas jednogodišnja kultura, posvećuje se velika pažnja njegovom mestu u plodoredu Najbolji predusevi za majoran su đubrene okopavine i jednogodišnje leguminozne biljke kao što su soja i jara grahorica.Majoran se proizvodi isključivo iz semena. Može se sejati direktno na proizvodnu parcelu, ili u tople leje za proizvodnju rasada koji se zatim rasađuje na stalno mesto. U praksi se pokazalo da razmnožavanje direktnom setvom ne obezbeđuje dve žetve godišnje, pa se skoro i ne koristi. Smatra se da je proizvodnja rasada u toplim lejama veoma siguran način razmnožavanja majorana, pa se taj način i koristi. Seje se u tople leje krajem februara ili početkom marta, omaške ili u redove na 7 – 10 cm red od reda. Seme se pre setve obično pomeša sa peskom: jedan deo semena i dva dela peska, kako bi se bolje rasporedilo.U toplim lejama rasad ostaje do kraja aprila ili početka maja. Tada obično dostigne visinu 10 – 15 cm pa se može rasađivati. Majoran se sadi na stalno mesto u proleće kad se zemljište dovoljno zagreje i kad ne postoji opasnost od prolećnih mrazeva. Biljke se obično sade na 40 cm red od reda i 25 cm između biljaka u redu, po 3 – 5 biljčica zajedno. Posle sadnje majoran se zaliva u nekoliko navrata, da bi se rasad primio. Ako postoji više praznih mesta, ona se mogu naknadno popuniti.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.