- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 meseci, 2 nedelje ranije by Brzaković Nebojša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
-
AutorČlanci
-
13.02.2024 u 11:07 #581578Brzaković NebojšaUčesnik
Овај поступак представља релативно нови поступак сушења намирница.Овај поступак омогућава добијање дехидрисаних производа,врло високог квалитета јер су промене у хемијском саставу током сушења готово минималне.
Принцип овог начина сушења је директно испаравање воде из леда.Производ се предходно смрзне и одржава у смрзнутом стању за цело време сушења,при чему вода испарава сублимацијом.Загревање се врши само толико да би се обезбедила латентна топлота испаравања, јер температура у току сушења мора да буде довољно ниска да не би дошло до топљења леда.Сушење се обавља у вакуму што олакшава и убрзава испаравање воде. Предности овог начина сушења у односу на стандардни начин сушења је:
- осушен производ задржава првобитни облик и величину,
- не долази до промена у концетрацији састојака у појединим деловима производа, јер нема кретања воде за време сушења
- мањи су губици у испарљивим састојцима
Небојша Брзаковић-дипл.инг.пољопривреде
-
AutorČlanci
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.