- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 4 godine, 1 mesec ranije by Andrejić Dragana.
-
AutorČlanci
-
15.12.2020 u 01:52 #517041Andrejić DraganaUčesnik
Lekovita svojstva mušmule
Lekovita svojstva mušmule poznata su od davnina. Ova zdrava voćka ima svega 47 kalorija u 100 grama, nema masnoće ni soli. Plod je bogat vitaminima C i B, kalijumom, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom, kao i belančevinama, ugljenim hidratima, taninom, pektinom, organskim kiselinama i nije previše sladak. Mušmule su bogate dijetetskim vlaknima i preporučuju se kao dijetetska ishrana. Kao niskokalorično voće najčešće se konzumiraju sirove a od njih može da se napravi vrlo ukusan džem ili liker. U lekovite svrhe koriste se: listovi, kora, cvetovi, semenke i zreo plod mušmule. Plodovi su odličan laksativ i diuretik, smiruju upalu sluzokože želuca. Pektin koji se nalazi u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, zaustavlja krvarenja, poboljšava vid i blagotvorno deluje na kožu i kosu. Nezrela mušmula koristi se za zaustavljanja krvarenja u usnoj duplji kod krvarenja zuba i desni, a ima i protivupalno dejstvo. Za te namene pravi se čaj od lista mušmule zato što je najbogatiji taninom. Kora sa drveta se skida u proleće ili u jesen, a veruje se da pomaže u lečenju malarije. Posebno lekovite su semenke koje se ostave u vodi da nabubre, pri čemu se stvara sluz koja se koristi kao obloga za razne povrede kože. Semenke sadrže manji procenat cijanovodične kiseline, pa treba pažljivo s njima rukovati i strogo se pridržavati recepta kako ne bi došlo do neželjenih dejstava.
List se u lekovite svrhe sakuplja u proleće, suši na promaji i kasnije priprema kao čaj. Cvet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svetlom mestu i konzumira u obliku čaja, najčešće za poboljšanje probave.PSSS Kruševac, Dragana Andrejić, spec. struk inž. Prehrambene tehnologije
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.