- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 9 meseci ranije by Milosavljević Biljana.
-
AutorČlanci
-
29.03.2022 u 15:53 #521017Milosavljević BiljanaUčesnik
S obzirom da se za procenu kvaliteta stonog grožđa uzimaju drugi kriterijumi a ne samo udeo šećera i kiselina to se određivanju momenta berbe stonog grožđa više zasniva na organoleptičkoj oceni i berba se obavlja u više navrata( probirna berba) . Stono gožđe u momentu berbe treba :
– da ima prijatan ukus i miris;
-da bude dovoljno zrelo ali ne i prezrelo;
– da izgled grožđa bude lep, privlačan, sa neporemećenim pepeljkom;
– da su bobice normalne krupnoće, ujednačene, čvrste sa elastičnom pokožicom;
– da se bobice čvrsto drže za peteljčice, jer je to jedan od preduslova dobre transportabilnosti grožđa.
Pored čvrstog držanja bobica na peteljčicama transportabilnost stonog grožđa zavisi od čvrstine bobice ( sposobnost bobice da izdrže veći pritisak) i osobina grebena grozda.Postoje posebne naprave za merenje otpornosti bobica na drobljenje i otkidanje .
Treba imati u vidu da je otpornost bobica na drobljenje i na otkidanje pre svega sortna karakteristika i da varira u zavisnosti od ekoloških uslova odgajivanja, pa se podaci o ovim osobinama za pojedine sorte moraju koristitiu tesnoj povezanosti s neposrednim stvarnim uslovima proizvodnje.
Da bi stono grožđe moglo duže vremena da čuva svoj kvalitet, mora se brati po suvom a ne kišnom vremenu. Posle kiše treba sačekati da se grožđe i lišće potpuno osuši i tek tada nastaviti berbu. Stono grožđe ne treba bratui ni u ranim jutarnjim časovima, kada na čokotu još ima rose, a takođe ni po velikoj vrućini..Pokislo grožđe se mora ostaviti na promajnom mestu da se prosuši i tek posle toga se može pakovati.Biljana Milosavljević
Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva
PSSS Kragujevac -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.