- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 3 meseci ranije by Vidanović Srđan.
-
AutorČlanci
-
18.09.2017 u 15:33 #513652Vidanović SrđanUčesnik
Често се поставља питање квалитета пшенице а то подразумева следеће:
Kвалитет пшенице одређује се :
– органолептичким својствима
– садржајем и врстом примеса
– садржајем воде
– хектолитарском масом
– квалитетном класом, одређеном на основу процента сирових протеина и седиментационе вредности
– присуством штеточина
– присуством микроорганизама и
– присуством остатака средстава за заштиту биља, уништење корова и штеточина
Пшеница квалитет и наши стандарди квалитета ( органолептичка својства)
Пшеница која се ставља у промет као сировина за млинску индустрију мора бити зрела и здрава , својственог изгледа , мириса и укуса и не сме имати страни мирис и укус следећег порекла: на складишне штеточине, на плесни, на семенке житних корова , поквареност услед лошег складиштења или неправилног транспорта, на стране материје ( нафту , сумпор и др), на средства за заштиту биља и уништења складишних штеточина.
Класе квалитета : На основу садржаја сирових протеина и седиментационе вредности пшеница се разврстава у I , I I, I I I класу:
Класа Сирови протеини у % Седиментационе вредности
I Најмање 13,0 Најмање 40
I I Најмање 11,5 Најмање 30
I I I Најмање 10,0 Најмање 18
Под стандардним квалитетом пшенице који се узима као основа за обрачун у процентима подразумева се пшеница са 13 % воде, 76 кг хектолитарске масе и са 2 % примеса. Минимални услови квалитета по стандарду за пријем пшенице код откупа је, највише 15% воде, хектолитарска маса најмање 74 кг и количина укупних примеса највише 8 %.
Срђан Видановић
ПССС Пирот -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.