Kvalitet pšenice

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513652
    Vidanović Srđan
    Učesnik

      Често се поставља питање квалитета пшенице а то подразумева следеће:
      Kвалитет пшенице одређује се :
      – органолептичким својствима
      – садржајем и врстом примеса
      – садржајем воде
      – хектолитарском масом
      – квалитетном класом, одређеном на основу процента сирових протеина и седиментационе вредности
      – присуством штеточина
      – присуством микроорганизама и
      – присуством остатака средстава за заштиту биља, уништење корова и штеточина
      Пшеница квалитет и наши стандарди квалитета ( органолептичка својства)
      Пшеница која се ставља у промет као сировина за млинску индустрију мора бити зрела и здрава , својственог изгледа , мириса и укуса и не сме имати страни мирис и укус следећег порекла: на складишне штеточине, на плесни, на семенке житних корова , поквареност услед лошег складиштења или неправилног транспорта, на стране материје ( нафту , сумпор и др), на средства за заштиту биља и уништења складишних штеточина.
      Класе квалитета : На основу садржаја сирових протеина и седиментационе вредности пшеница се разврстава у I , I I, I I I класу:
      Класа Сирови протеини у % Седиментационе вредности
      I Најмање 13,0 Најмање 40
      I I Најмање 11,5 Најмање 30
      I I I Најмање 10,0 Најмање 18
      Под стандардним квалитетом пшенице који се узима као основа за обрачун у процентима подразумева се пшеница са 13 % воде, 76 кг хектолитарске масе и са 2 % примеса. Минимални услови квалитета по стандарду за пријем пшенице код откупа је, највише 15% воде, хектолитарска маса најмање 74 кг и количина укупних примеса највише 8 %.
      Срђан Видановић
      ПССС Пирот

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.