Krupnik (Triticum spelta L.)

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #522361
    Lazović – Đoković Nada
    Učesnik

      Krupnik (Triticum spelta L.) je heksaploidna, gajena, plevičasta forma pšenice sa lomljivim
      vretenom klasa.
      Od obične pšenice krupnik se razlikuje po tankim, visokim stablima, sklonim poleganju i visokoj
      energiji bokorenja. Pri žetvi klas ove pšenice raspada se na klasiće u kojima se nalaze najčešće
      dva, a ponekad i tri zrna (caryopsis). Zrno ostaje čvrsto obavijeno plevama i plevicama, ( kod
      neselekcionisanih populacija krupnika one se teško uklanjaju) pa je takav plevičasti plod
      nepodesan za korišćenje u ishrani ljudi dok se zrno mašinski ne oljušti. Udeo ovih plevičastih
      omotača u ukupnoj masi plodova je 25% do 35%. Morfološki, krupnik je veoma robusna biljka,
      koja je tolerantnija na nepovoljne uslove spoljne sredine, nego obična pšenica, ali je
      ustanovljena manja otpornost na sušu. U Pčinjskom okrugu može se gajiti na nadmorskim
      visinama većim od 800 m. Prinosi zrna su manji nego kod obične pšenice, ali su variranja u
      izmenjenim uslovima spoljne sredine manje izražena. Postoje ozime i prolećne forme
      Dodatni troškovi prerade zrna u brašno uticali su na sve manji interes poljoprivrednih
      proizvođača da gaje krupnik.
      Hranljiva vrednost zrna krupnika ogleda se u:
      • visok sadržaj ukupnih proteina (i do 19%),
      • veći sadržaj esencijalnih aminokiselina,
      • dosta prehrambenih vlakana (6%),
      • vitamina B-kompleksa, mukopolisaharida (stimulišu imunološki sistem organizma),
      • većim sadržajem ulja i mineralnih soli.
      Jedina kod nas priznata sorta je Nirvana stvorena u Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom
      Sadu. •.
      Prinosi zrna su manji nego kod obične pšenice, ali su variranja u izmenjenim uslovima spoljne
      sredine manje izražena. Prinosi mogu dostići i do 5 t ha-1 , najčešće oko 3 t ha-1 oljuštenog
      zrna.
      Najpodesnija je jednofazna žetva univerzalnim kombajnima,( adaptrianim za prava žita). kada su
      biljke na prelazu iz voštane u punu zrelost. Zrno se odvaja od pleva specijalnim mašinama
      ’ljuštilicama’. Zakonski dozvoljena vlažnost zrna je 14% i ukoliko je veća od 15%, dosušuje se
      prirodnim putem ili u sušarama. Zrna posle žetve ostaju čvrsto obavijena plevama i plevicama.
      Na tržištu u prometu kao kategorija za krupnik, figurira plevičato seme ili zrno.
      Zrno spelte pre meljave neophodno je oljuštiti, ljuštenje se obavlja mehanizovano u specijalno
      dizajniranoj ljuštilici sa glatkim kamenom koji polira opnu kako bi je očistio, a sekator vrši
      razdvajanje ljuske od zrna, posle čega sledi meljava na kvarcnom kamenu. Dalji postupak zavisi
      od tipa brašna koji se želi dobiti.
      -Treba da odstranjuje primese iz neoljuštene mase klasića. •
      -Treba da ljušćenjem odvoji zrno od ljuske, procenat oljuštenih zrna najmanje 90% • Treba da ne
      oštećuje i lomi zrno.
      U ishrani domaćih životinja, kao koncentrovana hrana koriste se ostaci posle ljuštenja – omotači,
      sitna i polomljena zrna. Krupnik se može gajiti i u krmnim smešama sa jednogodišnjim
      mahunarkama, nadzemna biomasa je odlična kabasta hrana.“

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.