Krompirov moljac

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 godine ranije by Jurišić Jovica.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515613
    Jurišić Jovica
      Кромпиров мољац

      Кромпиров мољац (Phthorimaea operculella) jе штеточина која прети нашим пољима засејаним кромпиром, а веома тешко га је искоренити. Зато је важно да се произвођачи упознају са овом економски значајном штеточином кромпира како би могли правовремено и адекватно да је сузбију.
      Опис штеточине
      Лептир је смеђе жуте боје са дугим ресама на задњим крилима која имају сјајно љубичасти прелив. Јаја су бисерно беле боје положена углавном на наличју листа или на кртолама у близини окца. Гусеница, када се испили, је белкасте боје, величине око 1 mm, а касније ако се храни ткивом листа или стабла зеленкасте боје, а сиво љубичасте боје ако се храни кртолама. Потпуно развијена гусеница је величине 12 mm.
      Штетност
      Главни домаћин мољца кромпира је кромпир, али ова штеточина може да оштећује и парадајз, плави парадајз, дуван и корове из фамилије помоћница Solanacеае (Datura stramonium, Solanum nigrum).
      Мољац оштећује циму кромпира, мада веће штете наноси кртолама кромпира. Оптимална температура за развој штеточине је од 27–35 OC, женка полаже 50–200 јаја, а у нашим условима има 5–7 генерација.
      Превентивне мере за сузбијање кромпировог мољца:
      Уклањање биљних остатака у пољу
      Строга хигијена складишног простора за кромпир
      Ускладиштење незаражених кртола
      Сузбијање кромпировог мољца у складишту даје задовољавајуће резултате, било да се изводи механичким уништавање заражених кртола, затим прекривањем песком или дезинсекцијом складишног простора.
      На кромпиру у пољу за заштиту се користе системици (база алфаметрин, делтаметрин,…), који опасност од кромпировог мољца своде на најмању могућу меру.

      Jовица Јуришић, дипл.инж.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.