- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 11 meseci ranije by Svetozarević Goran.
-
AutorČlanci
-
28.12.2022 u 12:19 #524811Svetozarević GoranUčesnik
Kratošija je crna sorta grožđa poznata pod tim originalnim imenom u Srbiji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji gde se smatra najstarijom sortom na tim prostorima. Kratošiju svojataju mnogi, odnosno, poznata je pod nazivom zinfandel u Kaliforniji i Italiji je znaju kao sortu primitivo, u južnoj Dalmaciji kao crljenak kaštelanski i kao tribidrag na severu i u svojoj istorijskoj kolevci, srcu Balkana, u oblasti Skadarskog jezera nosi ime Kalmet. Kratošija je dobre rodnosti, pozna je sorta, srednje krupan, valjkasto-kupast grozd, srednje zbijenosti, težine 150-250 grama. Bobica srednje veličine, okrugla, boje crno plave. Sazreva krajem treće epohe. Pri rezidbi za rod je ostaviti kondire na 2, a lukove 6-8 okca.
Šira sadrži 18-22% šećera, 6-8g/l ukupnih kiselina, randman soka je oko 65-70%
Vrhunsko vino sadrži oko 10-12% alkohola i 6-7 g/l ukupnih kiselina, osvežavajuće je i pitko sa veoma lepom tamno crvnom bojom. Od Kratošije se dobija i vrlo kvalitetna lozovača. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.