Korisno dejstvo niskih temperatura na voćke

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 mesec ranije by Mladenović Nebojša.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #599765
    Mladenović Nebojša
    Učesnik

      Uticaj niskih tepmeratura na voćke je neophodan  i koristan i to na sledeći način:

      Čuvanje plodova – usporava se dozrevanje plodova  i time omogućava duže čuvanje;

      Čuvanje sadnog materijala (0-2<sup>◦</sup> C) – reznice, kalem grančice, živići i sadnice;

      Jarovizacija semena (stratifikovanje) – seme listopadnih voćaka može klijati i dati normalne sejance samo ako provede 15-200 dana u uslovima niske temperature (0 – 5<sup>◦</sup>C) uz prisustvo dovoljno vlage i kiseonika. Niske temperature izazivaju razaranje endogenih fitohormonalnih inhibitora i povećanje propustljivosti semenjače za vodu i vazduh.

      Kaljenje voćaka – predstavlja kompleks fizioloških i biohemijskih promena u toku kojih se voćke pripremaju za zimsko mirovanje i stiču otpornost prema niskim temperaturama. Uslov za normalno proticanje kaljenja je postepeno snižavanje temperature. Ono se vrši u dve faze:  Prva na temperaturi od oko  0<sup>◦</sup>C (0 – 6<sup>◦</sup>C) i druga na nižim temperaturama ≤ 0<sup>◦</sup>C  (-3 do -5<sup>◦</sup>C).

      Promene koje karakterišu kaljenje:

      • Sinteza zaštitnih supstanci a to su uglavnom šećeri i Šećeri nastaju razlaganjem skroba i oni štite belančevine protoplazme od koagulacije.
      • Dehidratacija ćelija – smanjuje se sadržaj slobodne a povećava sadržaj vezane vode i povećava koncentracija ćelijskog soka.
      • Akumuliranje endogenih inhibitora (apscisna kiselina, dormin, prunin, fenolna jedinjenja itd.). Voćke ne ulaze u zimsko mirovanje zbog niskih temperatura, već zbog stvaranja inhibitora.
      • Odvajanje protoplazme od ćelijskih zidova i kidanje veza između ćelija.
      • Formiranje lipoproteinske opne koja umanjuje propustljivost protoplazme.

      Osnove za normalno odvijanje perioda vegetacije voćaka odnosno cvetanje i listanje, zametanja i održavanja plodova uslovljeni su delovanjem relativno niskih temperatura

      (5 – 7<sup>◦</sup>C, odnosno 7,2<sup>◦</sup>C). Niske temperature su potrebne da bi se izvršile neophodne promene endogenih inhibitornih supstanci odnosno da bi se one transformisale u druge materije i nestanu ili im se smanji koncentracija. Lisni pupoljci zahtevaju duži period izlaganja niskim temperaturama – zato voćke uglavnom cvetaju pre listanja. Nedovoljno izlaganje relativno niskim teperaturama u toku zime ima za posledicu: osipanje cvetnih pupoljaka, neujednačeno cvetanje i listanje (listovi u vidu rozete), plodovi se zameću znatno pre listanja i otpadaju, usled ovoga se javlja nerodnost ili su prinosi znatno smanjeni a plodovi koji se održe su lošijeg kvaliteta. Zato je u suptropskim i tropskim područjima gde su česte suviše blage zime nemoguće uspešno gajiti listopadne voćke. Naročito su osetljive breskve. Prema potrebama za niskim temperaturama (manje od 7,2<sup>◦</sup>C) sorte breskve se mogu podeliti u četiri grupe: vrlo male potrebe – manje od 650 časova (za toplija  područja, osetljive na niske temperature), male potrebe 650 – 850 časova, srednje potrebe  800 – 950 časova – (dobre za naše uslove, rodne i otporne prema mrazu) i velike potrebe veće od 950 časova – (za hladnija područja).

      U okviru oplemenjivanja vrši se selekcija breskve u cilju dobijanja sorti koje će biti prilagođene za uslove toplije klime i koje će zahtevati manje časova sa niskom temperaturom u toku zime (stvorene su sorte koje traže izlaganje dejstvu relativno niskih temperature od samo 200 do 300 časova)

       

      Izvor: PSSS Vranje

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.