Korijander – Miloš Nikoletić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #594704
    Nikoletić Miloš
    Učesnik

      Biljka koja se često sreće u razgovorima o zdravom načinu ishrane i člancima u raznim časopisima  i na internetu, za koju  postoji veliko zanimanje je  korijander (CORIANDRUM SATIVUM L.)

      To je jednogodišnja, zeljasta biljka. Gaji se zbog semena, lista i ploda koji sadrži eterično ulje. Koren može ići u dubinu zemljišta do 1,5 m. lako se uzgaja.Zbog svojih osobina postaje dosta pozitivno vrednovana biljka.

      Samo seme je bogato etarskim uljem koje ima poseban miris. Etarsko ulje se dobija destilacijom i ima upotrebu u medicini , kozmetici i prehrambenoj industriji. Uljne pogače koje su ostatak od destilacije ulja imaju oko 17 % proteina i 4-5 % ulja i služe kao koncentrovana stočna hrana. Malo se zna, ali korijander ima značaj i kao dobra paša za pčele. Najviše se koristi kao začin za popravljane ukusa i arome, u mesnoj industriji i svuda gde je potrebno i moguće prirodno konzervisati hranu.

      Svi delovi biljke su jestivi. Plodovi se koriste kao zamena za biber ili cimet. Kada se koristi kao biber koristi se mleven, a posebno pri spravljanju kobasica. List se koristi kao dodatak u supama i čorbama. Narodna medicina ga koristi kao antioksidant i antiseptik.

      Korijander spada u eterično – uljne biljke i gaji se u našem okruženju najviše u Panonskoj niziji.

      Prosečan prinos je oko 800 kg/ha , a maksimalan do 1600 kg/ha.

      Gaji se u plodoredu, a najbolji predusevi su mu strna okopavine i zrnene mahunjače.. Odgovaraju mu duboka i plodna zemljišta, ali se može gajiti i na siromašnijim.

      Odgovara mu umereno topla klima. Dužina vegetacije je od 90-120 dana, u prvoj polovini vegetacije traži toplo i suvo vreme.

      Osetljiv je na nedostatak vlage u fazi granjanja, cvetanja i obrazovanja plodova. Seme klija i niče na temperaturi 6-7 ⁰ C. Ponik je otporan na temperature do -10 ⁰C.

      Odličan je predusev za ozima strna žita. Osnovna obrada zemljišta se obavlja u jesen na dubinu od 25-30 cm. Predsetvena priprema

      zemljišta se obavlja u proleće na dubinu od 5-10 cm. Stajnjak se zaorava pod osnovnu obradu ili pod predusev u količini do 15 t/ha . Mineralno

      kompleksno đubrivo, u preporučenoj količini, nakon obavljene agrohemijske analize, NPK 15 :15 :15  se unosi pod osnovnu obradu. Predsetveno se može upotrebiti 100 kg KAN-a

      Seme koje mora biti čisto , zdravo sortno, vlažnosti do 10 % seje se sredinom marta , vrstično sejalicama na međuredni razmak od 40-50 cm i oko 2 cm u redu , na dubinu 3-4 cm .

      Količina semena je od 12-18 kg/ha. Ako je proleće sušno obavezno povaljati nakon obavljene setve.

      Međuredna kultivacija zbog svog značaja u borbi protiv korova i razbijanja pokorice se obavlja do dva puta na dubinu od 4-5 cm.

      Žetva se obavlja kada 75 % plodova dobije mrko-sivu boju i mora se obavezno preskladištenja vlaga zrna spustiti na najmanje 12 % vlage.

      Korijander je pogodan zbog načina na koji se proizvodi za organsku proizvodnju pa se sve više sa njim srećemo i na organskim tezgama i u prodavnicama zdrave hrane. Ako ga kupujete, kupujte ga od proverenih, sigurnih ljudi ili trgovaca. Svoj pun učinak ima samo ako se

      proizvede na stručan način i bude bezbedno ispravan za upotrebu u ishrani.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.