- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 1 godina, 11 meseci ranije by Konstantinović Nemanja.
-
AutorČlanci
-
31.12.2022 u 20:44 #524948Konstantinović NemanjaUčesnikВоћарски производни рејони у којима је еколошка равнотежа очувана, и који су директно погодни за превођење у органску производњу постоје једино у форми старих воћњака, са великим растојањима између воћњака, у којима се не спроводи никакво ђубрење и заштита.Због екстензивности традиционалне воћарске производње, вашжно је превести интензивне воћњаке, преко интегралне производње и прелазне фазе у органску производну јединицу.Овај процес може да се одвија у фазама, све док се употреба синтетичких средстава за заштиту биља и ђубрива не сведе на минимум.Мора да се води рачуна о следећем:
• Унапређење еколошке равнотеже у производној јединици
• Опредељеност и посвећеност произвођача органској производњи
• Професионална обука произвођача
• Минимизација економских губитака у случају привременог губитка приноса.Са циљем да се смање економски губици, корисно је комбиновати органску производњу воћа са прерадом.Плодови који не могу да се продају на тржишту свежег воћа због малих недостатака, могу да се прераде у високовредне производе (производња дечијих сокова и каша).На овај начин могуће је понудити широк спектар високовредних органских производа за којима је велика тражња на тржишту.Прерада воћа и директна продаја су радно интензивни процеси, који захтевају да произвођач поседује додатне ресурсе у погледу техничких могућности и радне снаге.
У прелазном периоду, само поједини делови воћњака могу да се преусмеравају на оргаску производњу.Комплетно превођење траје од 1-3 године.У току прелазног периода, воће не може да се продаје као производ пореклом из органске производње, него само као прелазни производ.Цене оваквих производа су незнатно више од цена дибијеног из интегралне производње.Широм Србије, посебно у брцко планинском подручију, налазе се стара стабла воћака великих димензија и добре родности са минималном заштитом и ђубрењем.Таква стабла би се, уз добру организацију, могла превести у систем органске производње.Плодови ових сорти на тржишту достижу високу цену.У прелазној фази препоручљиво је:
• Примењивати мере за побољшање земљишта
• Примењивати мере за поправку плодности земљишта
• Обавезан систем органског ђубрења
• Побољшати еколошке услове уз помоћ живих ограда, ветрозаштитних појасева и изолационих поља самониклим биљем, која су станиште корисних организама
• Неопходна је континуирана обука пољопривредника -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.