- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 3 godine, 3 meseci ranije by Petkanić Zorica.
-
AutorČlanci
-
24.09.2021 u 12:35 #518353Petkanić ZoricaUčesnik
Proizvodnja bistrih koncentrata voća u domaćoj prehrambenoj industriji bazirana je na preradi: jabučastog i koštičavog voća (jabuka, dunja, višnja i šljiva), a po potrebi i jagodastog voća (malina, kupina, jagoda, grožđe, borovnica). Proces se odvija primenom konvencionalnih tehnoloških postupaka, dobro poznatih i primenjenih u svetu. Međutim, u poslednje vreme, u proces se sve više uključuje i membranska tehnika (ultrafiltracija – UF i mikrofiltracija – MF) u obradi soka kao i reverzna osmoza – RO u procesu koncentrisanja do polukoncentrata. Primenjeni membranski postupci, pored pozitivnog uticija na kvalitet koncentrata, u znatnoj meri utiču i na ekonomiku proizvodnje. Pored toga, za punjenje koncentrata i čuvanje, sve više se danas koriste stanice za aseptičko punjenje u kojima se pripremljen koncenterat, u aseptičkim uslovima, puni u sterilisane vreće ili druge forme različitih veličina. Tako punjen koncentrat veoma se dobro i lako čuva i pod normalnim uslovima, veoma je pogodan za finalizaciju u fabrici i već pripremljen za isporuku kupcu (prodaju). Pored bistrih koncentrata, danas se u proces proizvodnje uvode i specijalno konstruisane uparivačka postrojenja u cilju koncentrisanja kaše do kašastih koncentrata, čime se povećenjem koncentracije na 30-35% suvih materija u proseku, znatno štedi na ambalaži, skladišnom prostoru i transportu, uz dobro očuvan kvalitet. Proizvodi uparivanja su koncentrat i aroma. Koncentrati voća, pored šire mogućnosti finalizacije u fabrikama do sokova, nektara, sirupa, tokom cele godine, poznat su domaći izvozni proizvod, a naročito koncentrat jabuke i višnje. U procesu proizvodnje bistrih koncentrata, poluizbistren sok, dearomatizovan ili ne, pasterizovan, podhlađen i punjen u sterilisane cisterne, deklariše se kao matični sok. Kao veoma kvalitetan poluproizvod koristi se za proizvodnju visoko kvalitetnih bistrih i mutnih sokova, nektara i sirupa tokom cele godine.
PSSS Negotin, Zorica Petkanić
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.