Komercijalni kvalitet pšenice -Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #515357
    Vlajkovac Jorgovanka
    Učesnik

      [/center ]Komercijalni kvalitet pšenice

      Pšenica kao najvažniji poljoprivredni proizvod ima određenu upotrebnu vrednost kao tehnološka sirovina za proizvodnju brašna, hleba i peciva, testenina keksa i drugih proizvoda. Da bi se mogla nalaziti u prometu, odnosno bit predmet trgovine, pšenica mora da ispunjava određene uslove kvaliteta i higijenske ispravnosti.
      Vrednost pšenice kao sirovine u tehnologiji hrane određuje se prema morfološkim, organoleptičkim i biohemijskim i tehnološkim osobinama, a vrednost pšenice kao robe u prometu određuje se raznim elementima kvaliteta propisanim propisima o kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti.
      Kvalitet pšenice određuje se:
      – organoleptičkim svojstvima,
      – sadržajem i vrstom primesa,
      – sadržajem vode,
      – hektolitarskom masom,
      – kvalitetnom klasom, određenom na osnovu procenta sirovih proteina i sedimentacione vrednosti,
      – prisistvom štetočina,
      – prisustvom mikroorganizama i
      – prisustvom ostataka sredstava za zaštitu bilja, uništenje korova i štetočina
      Organoleptička svojstva
      Pšenica koja se stavlja u promet kao sirovina za mlinsku industriju mora biti zrela i zdrava, svojstvenog izgleda, mirisa i ukusa i ne sme imati strani miris i ukus sledećeg porekla:
      – na skladišne štetočine,
      – na plesni i sneti,
      – na semenke žitnih korova, na pokvarenost usled lošeg skladiđtenja ili nepravilnog transporta,
      – na strane materije ( petrolej, sumpor i dr.),
      – na sredstva za zaštitu bilja i uništenje skladišnih štetočina.
      Primese u pšenici
      Primesama u pšenici podrazumevaju se svi sastojci koji ne predstavljaju pšenična zrna, kao i ona zrna pšenice koja se smatraju primesom. Primese se dele na organske bele primese ( lomljena i štura zrna, druga žita, proklijala zrna, nagrižena zrna),
      organske crne primese (seme korova, glavnica raži, zrna oštećena veštačkim sušenjem, pokvarena zrna, glavničava zrna, nematodna zrna, slama pleva, drvo i dr.), neorganske primese (zemlja, pesak, kamen, prašina, staklo) i primese životinjskog porekla ( delovi insekata i insekti)
      Procenat vlage
      Pod sadržajem vlage podrazumeva se gubitak mase koji pšenica pretrpi pod određaenim uslovuma utvrđen standardnom metodom.
      Hektolitarska masa
      Pod hektolitarskom masom podrazumeva se masa jednog hektolitra pšenice izražena u kg, utvrđena standardnom metodom preračunato na pšenicu sa 13% vode.
      Klase kvaliteta
      Na osnovu sadržaja sirovih proteina i sedimentacione vrednosti pšenice se razvrstava u I, II i III klasu:

      Klasa Sirovi proteini u % Sedimentaciona vrednost
      I Najmanje 13,0 Najmanje 40
      II Najmanje 11,5 Najmanje 30
      III Najmanje 10,0 Najmanje 18

      Prisustvo štetočina i pesticida
      Pšenioca koja se stavlja u promet kao sirovina za mlinsku industriju ne sme da sadrži žive štetočine u razvijenom ili više razvojnom stadijumu. Ostaci pesticida ne smeju preći količinu dozvoljenu posebnim propisima.

      [b] Standardni kvalitet pšenice

      [b]Pod standardnim kvalitetom pšenice koji se uzima kao osnova za obračun (komercijalni kvalitet na otkupnom mestu) u procentima podrazumeva se pšenica sa 13% vode, 76 kg hektolitarske mase i 2% primesa.
      Minimalni uslovi kvaliteta po standardu za prijem pšenice kod otkupa je, najviše 15% vode, hektolitarska masa najmanje 74 kg i količina ukupnih primesa najviše 8%.[/b]

      Jorgovanka Vlajkovac, dipl.ing
      PSSS Požarevac[/b]

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.