- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 6 godine, 4 meseci ranije by Trtovac Zumreta.
-
AutorČlanci
-
26.09.2018 u 18:34 #514609Trtovac ZumretaUčesnik
Već duže vreme na mnogim gazdinstvima silaža se priprema na taj način što se u isti silos unosi u slojevima usitnjena cela kukuruzna biljka, prekrupljen visokovlažni klip ili zrno, a tamo gde ima i lucerka, ali provenuta.
Ova silaža se spravlja tako što se prvo unese u silos red usitnjene cele kukuruzne biljke i dobro se sabije, a zatim sloj mlevenog klipa ili zrna, takođe dobro ugažen, pa tako redom dok se silos ne napuni.
Drugi način spravljanja ove silaže je da se unese u silos i dobro ugazi deblji sloj iseckane cele kukuruzne biljke, pa se po njemu nanese takođe deblji sloj mlevenog klipa ili zrna, a zatim opet debeo sloj seckane cele kukuruzne biljke, uz stalno dobro sabijanje i istiskivanje vazduha. SENDVIČ-silaža proizvedena na opisani način predstavlja polu koncentrovano hranivo, naravno zavisno od količine zrna u njoj.
Ako se pri spravljanju sendvič-silaže upotrebi i treće hranivo, provenuta lucerka, dobiće se silaža koja za izvesne kategorije goveda služi kao kompletno hranivo, uz dodatak samo smeše mineralnih materija.
Silosi u kojima je skladišten visokovlažni kukuruz u navedenim oblicima, pokrivaju se kao i pri siliranju kabaste hrane.Dipl.ing.stočarstva Zumreta Trtovac
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.