Klimatski uslovi u ovčarniku – Kosovka Jakšić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #517970
    Jakšić Kosovka
    Učesnik

      Dobri uslovi smeštaja ovaca su veoma važni za postizanje optimalnog nivoa proizvodnje.
      Temperarura vazduha – Ovčarnik treba da bude izgrađen tako da u njemu ne vlada visoka temperatura, a ni previše niska. Ovce nisu toliko osetljive u pogledu niskih temperatura.Tokom letnjeg perioda temperatura u ovčarniku ne bi trebalo da je iznad 25°C, a zimi ispod 6°C. Optimalna temperatura u ovčarniku tokom zimskog perioda je između 12 i 15 stepeni. U prostoriji za jagnjenje ovaca zimi, temperatura ne sme biti niža od 12°C. Najpovoljnije je ako se temperatura održava na oko 18°C. Vlažnost vazduha – U ovčarniku, bez obzira koje je godišnje doba, vlažnost vazduha ne treba da bude veća od 75%.. Da bi se u ovčarniku obezbedila optimalna vlažnost vazduha treba obezbediti odgovarajuće provetravanje, dovoljno prostora u staji i dobru toplotnu izolaciju. Osvetljenje u ovčarniku je veoma značajno (kako prirodno, tako i veštačko). Prirodno osvetljavanje ovčarnika je pomoću prozora. Odnos površine prozora prema površini poda u objektu treba da iznosi 1:20 ( površina svih prozora u objektu treba da bude dvadeseti deo podnog prostora). Sunčeva svetlost naročito je važna zbog njene uloge u stvaranju vitamina D u koži ovaca, zbog uticaja na proces metabolizma, kao i zbog baktericidnih svojstava. Veštačko osvetljenje ovčarnika neophodno je u zimskom periodu. Sijalice se postavljaju na podnoj konstrukciji. Provetravanje – Disanjem ovce troše velike količine kiseonika, a odaju ugljen dioksid i vodenu paru. Sumpor vodonik, amonijak i drugi gasovi stvaraju se raspadanjem balege i mokraće i zagađuju vazduh u ovčarniku, što nepovoljno deluje na zdravlje životinja i njihovu proizvodnju. Zbog toga je potrebna stalna izmena vazduha u ovčarniku. U manjim objektima grade se odvodni i dovodni kanali za provetravanje, obično su u vidu dimnjaka (40 x40 do 70 x70). Oni na vrhu imaju poklopac koji sprečava ulazak kiše i snega. U ovom slučaju svež vazduh ulazi kroz prozore, a zagrejani vazduh iz ovčarnika izlazi napolje kroz otvore za provetravanje. Na većim farmama provetravanje se obavlja pomoću električnih ventilatora, koji rade na principu ubacivanja svežeg vazduha u objekat ili isisavanja zagrejanog vazduha (brzina ne sme biti veća od 0,5m/s).

      Kosovka Jakšić dipl.ing. polj.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.