Karakteristike sorata pšenice za jesenju setvu – Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požar

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #514503
    Vlajkovac Jorgovanka
    Učesnik

      Karakteristike sorata pšenice za jesenju setvu – Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac

      Na osnovu sadržaja sirovih proteina i sedimentacione vrednosti pšenice se razvrstava u I, II i III klasu:
      Klase kvaliteta
      Klasa Sirovi proteini u % Sedimentaciona vrednost
      I Najmanje 13,0 Najmanje 40
      II Najmanje 11,5 Najmanje 30
      III Najmanje 10,0 Najmanje 18

      NS RAPSODIJA: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 13%, kvalitetna klasa A2,
      NS POBEDA: Srednje kasna sorta, sadržaj protein oko 12-15%, kvalitetna klasa B1-A1,
      NS RENESANSA: Rana sorta, sadržaj protein oko 13,5 %, kvalitetna klasa B1-A1,
      NS DIKA: Rana sorta, sadržaj protein oko 12-14 %, kvalitetna klasa A2-B1,
      NS FUTURA: Srednje kasna sorta, sadržaj protein oko 12-14 %, kvalitetna klasa A2,
      NS 40 S: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 13 %, kvalitetna klasa B1-B2,
      NS ZVEZDANA: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 12-15 %,
      NS SIMONIDA: Srednje rana sorta, sadržaj protein oko 12-14 %,
      KWS BASMATI: Srednje rana sorta, srednji sadržaj proteina,
      KWS FARINELI: Srednje rana sorta, sadržaj protein 12-14 %, kvalitetna klasa A2-B1,
      KWS SIRTAKI: Srednje rana sorta, sadržaj protein 12,7 %,
      KWS FERIA: Srednje rana sorta, sadržaj protein 13 %,
      LG APACHE: Srednje kasna sorta, srednji sadržaj proteina,
      LG ANAPURNA : Rana sorta, srednji sadržaj proteina,
      LG NIKOL: Srednje rana sorta, sadržaj proteina 12 %,
      LG AVENUE : Rana sorta, srednji sadržaj proteina, hlebna sorta,
      RAIFFEISEN-GRAINDOR:Srednje kasna sorta, sadržaj protein 12,1-13,4%, kvalitetna klasa A,
      SYNGENTA –INGENIO: Srednje rana sorta, sadržaj proteina visok, kvalitetna klasa B1-A2,
      SYNGENTA –ILLIKO: Rana sorta, sadržaj proteina visok, kvalitetna klasa B1, hlebna sorta,
      SYNGENTA –MOISSON: Rana do srednje rana sorta, srednji sadržaj proteina, kvalitetna klasa B2-B1, hlebna sorta,
      BC ANICA: Srednje rana sorta, sadržaj protein 12,5-14,5 %,
      BC RENATA: Kasna sorta, srednji sadržaj proteina, hlebna sorta.
      AS HYFI: Hibrid pšenice, srednje rani, srednji sadržaj proteina.

      NAPOMENA: Sadržaj proteina u zrnu pšenice može se korigovati načinom, vremenom i količinom unošenja azotnog mineralnog đubriva.

      Jorgovanka Vlajkovac, dipl. ing.
      PSSS Požarevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.