Kako sačuvati voćnu aromu rakije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #523880
    Andrejić Igor
    Učesnik
      Када помислимо на воћну ракију, прва асоцијација је висок квалитет и карактеристична арома на плод воћа од којег се справља. Арома се код припреме воћне ракије најчешће губи приликом врења, на шта утичу присуство страних примеса, нечистоћа, трулост воћа и присуство коштица у комини.
      Са друге стране, додавањем матичног или свежег квасца побољшава се ферментација плодова, а пракса је показала да је додавање квасца током ферментације боља опција од пуштања д се ферментација спонтано одвија, да би се очувала арома воћних ракија.
      Висока спољашња температура изазива прегревање комине па се препоручује да се врење обавља у просторијама које омогућавају регулисање температуре.
      Чим комина проври, ако то могућности дозвољавају, треба приступити дестилацији. Патока , такође, утиче на ароматичност, па је приликом дестилације треба издвојити, као и првенац.
      Применом напред наведених савета припремљена воћна ракија од кајсије, брескве, крушке, шљиве, јабуке или дуње сачуваће своју арому, а органолептичка својства ће највише доћи до изражаја.
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.