- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 7 meseci ranije by Petrović Duška.
-
AutorČlanci
-
30.09.2022 u 12:48 #523574
Petrović Duška
UčesnikKako napraviti domaći sapun od svinjske masti
Jedan kilogram žive kaustične sode rastvoriti u 9 litara mekane vode , u taj rastvor staviti 4 kilograma masti. Kuvati dva i po sata na tihoj vatri. Za vreme kuvanja treba neprestano mešati.
Pre nego se skine sa vatre staviti jednu kašiku kuhinjske soli i dobro promešati.So se dodaje da bi se sapun bolje odvojio od ostale mase. Ako se sapun mrvi, znak je da je stavljeno previše sode,ako se to desi dodavati postepeno vodu dok se masa ne odvoji. Posle skidanja sa vatre pokupiti kašikom sapun, koji se nalazi na površini i sipati ga u mokro ili, još bolje, u mokrim krpama. obloženo korito ili neki drugi sud,neki kalup da se ohladi i očvrsne. Dobro je da sud ima na dnu neku rupicu ili pukotinu, da bi se lakše ocedila ceđ, koja se prilikom očvršćavanja odvaja od sapuna. Kad se sapun ohladi, izrezati ga na komadeodnosno izvaditi iz kalupa i ostavtii na suvo mesto.Ovakav domaći sapun možete oplemeniti raznim sastojcima kao što su maslinovo,kokosovo ulje, lavanda, ruzmarin, mekinje, jogurt, med.
https://poljoprivredi1.rssing.com -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.