- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 11 meseci ranije by Miljković Mira.
-
AutorČlanci
-
13.01.2017 u 17:19 #512458Miljković MiraUčesnik
Većina povrtarskih biljka se proizvodi iz rasada. Njega treba pravilno negovati, u šta se ubraja pravilno zalivanje. Iako mnogi misle da to nije od velike važnosti, da bi se proizveo kvalitetan rasad, bitno je znati kada i kojom količinom vode ga treba zalivati. A to određuje način proizvodnje. Poznato je da različite vrste biljaka imaju različite potrebe za vodom i o tome treba voditi računa. Rasad kupusa proizveden u zaštićenom prostoru traži prosečno 80-160 milimetara vode. Dodaje se u malim količinama ali često, da bi se održala visoka vlažnost u sloju zemljišta do 20 cm dubine. Po pravilu posle setve doda se veoma malo vode, tek da se navlaži sloj zemlje debljine 5 cm. Posle nicanja i sa porastom biljka količina vode se povećava. Prvo se dobro pokvasi sloj zemlje debljine desetak centimetara. To znači da se svaki kvadratni metar zalije sa dva do šest litara vode. Zatim se količina vode poveća da bi se nakvasio sloj debljine 20 cm. Petnaestak dana uoči rasađivanja treba prekinuti zalivanje da biljka razvije što bogatiji koren. U proizvodnji rasada paradajza vladaju slična pravila zalivanja. Vlažnost zemljišta se prilagođava fazama razvoja biljaka. Ne treba je zasušivati – da rasad ne zaostane u porastu, ni prevlaživati – da se biljke ne bi izdužile. Razlikuju se u tome što paradajz traži vlažan sloj zemlje deblji od 20 cm jer ima bolje razvijen koren. Slične zahteve za vodom ima i rasad paprike. U početnim fazama razvoja ona ne trpi veliku vlagu i to treba imati na umu. Dakle rasad paprike se zaliva manjom količinom vode nego kupusa. Da nedostaje voda pokažu listovi koji dobijaju bledo zelenu boju i tada treba zalivati. dipl.ing Mira Miljković
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.