Kaberne Sovinjon

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518187
    Petrović Milan
    Učesnik

      Каберне совињон води порекло из Француске и настао је спонтаним укрштањем између сорти Каберне фран и Совињон бланк. Ова јако популарна сорта гаји се у свим регионима широм света. Разлози за велику распрострањеност су претежно у томе што има добру адаптацију ка агроеколишким условима и што се од ове сорте добијају врло препознатљива висококвалитетна вина.
      Каберне совињон је сорта која има бујан чокот мада се сама бујност може регулисати и избором лозне подлоге. Једногодишњи ластар је љубичасте боје са кратким интернодијама и израженим нодусима(коленцима). Лист је средње величине,петоделан са дубоко урезаним синусима ,танак је и тамнозелене боје. Лице листа је голо док је наличје паучинасто маљаво. Дршкин урез има облик лире. Дршка листа је дугачка и при основи је бледоцрвене боје. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је средње величине,цилиндрично купастог облика,средње збијен или збијен. Бобица је мала,тамно обојена и дебеле покожице. Маса грозда износи око 130 гр. Резидба је мешовита. Каберне совињон је сорта које припада трећој епохи зрења,тј.сазрева касно. Принос грожђа је око 8 тона,што припада слабо приносним сортама. При увлачењу ластара у шпалир треба водити рачуна јер сама сорта има отворени угао раста и треба их на време увести у жицу.
      Сама сорта спада у врло издржљиве сорте што се тиче агроклиматских услова а и отпорности на болести и штеточине и због тога је врло распрострањена. Према пепелници и пламењачи исказује средњи ниво отпорности док према ботритису је веома отпорна. Подноси зимске температуре до – 25 C°.
      Садржај шећера се креће од 20-24 %,што зависи од времена бербе а укупних киселина од 5-8 г. Вино које се прави од сорте каберне совињон је јако хармонично,тамно-љубичасте боје ,богато танинима и сортним аромама. Такође се може и вршити купажа,тј.мешање и са другим сортама.

      Милан Петровић,дипл-инж

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.