- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 5 meseci, 1 nedelja ranije by Velimir Stanojević.
-
AutorČlanci
-
16.07.2024 u 09:23 #589404Velimir StanojevićUčesnik
ЈОСТА
Јоста је грмолика биљка из породице огрозда. Представља међуврсни хибрид настао укрштањем црне рибизле и огрзода.
Жбун је висине око 1,5 метара па чак и до 2 метра, односно, бујнији је од постојећих сорти рибизле и огрозда. Бестрна је биљка, попут црне рибизле, а од огрозда је наследила високу отпортност према ниским зимским температурама.
Листови су тамнозелене боје и назубљени. Плодови (бобице) су у фази зрелости црне боје, елиптичног до овалног облика, масе око 3 грама, укуса сличног црној рибизли. Попут огрозда бобица се налази на петељци.
За гајење јосте препоручују се влажна и плодна земљишта чији је PH 5,5 до 6,0. Треба је гајити на окућницама а може успевати и на већим надморским висинама и нешто севернијим експозицијама.
Сади се на размаку 2,5 до 3 метра између редова а око 1 до 1,5 метара у реду, односно, захтева хранидбени простор 3,5 до 4 метра квадратна. Рађа веома добро, и до 5 килограма по жбуну. Време зрења је нешто раније него код црне рибизле и огрозда.
Јоста садржи значају количину витамина C а плод је богат и магнезијумом и калијумом. Има бројна лековита својства а њени плодови су погодни како за прераду тако и за смрзавање. За њу се генерално може рећи да је наследила све добре особине предака.
Велимир Станојевић дипл. инг.
ПССС Чачак
Prilozi:
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.