- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 godine, 11 meseci ranije by Sovilj Đorđe.
-
AutorČlanci
-
29.12.2014 u 16:48 #513048Sovilj ĐorđeUčesnik
Jošta ( Ribes nidigrolaria) je međuvrsni hibrid nastao ukrštanjem crne ribizle ( Ribes nigrum) i ogrozda ( Ribes grossularia) . Ova voćna vrsta stvorena je u Nemačkoj a stvorio ju je R. Bauer u Max-Planck institutu.Jošta je po svojim karakteristikama poprimila svojstva oba roditelja. Raste kao žbun , bujnija je od ribizle i ogrozda. Grane su joj bez trnova kao kod ribizle. Plodovi jošte sazrevaju u prvoj polovini jula , crne su boje i težina jedne bobice je 2.5 do 3 grama. Bobice su grupisane u grozdu od 3 do 5 bobica. Plodovi jošte se mogu koristiti u svežem stanju ili prerađivati u proizvodnji dzemova, marmelada, sokova. Sadrži znatnu količinu vitamina C kao i vitamine B kompleksa kao i visok sadržaj mineralnih materija. Kao i sve jagodaste voćne vrste sa obojenim plodovima sadrži antioksidante a imajući u vidu da se poslednjih godina dosta pažnje posvećuje zdravoj ishrani idealna je za okućnice. Ove materije se preradom delimično gube i najbolje je konzumirati svežu ili cediti u sveže napitke. Poslednjih godina se kroz medije dosta pričalo o zdravstveno bezbednoj hrani , antioksidantima i njihovom uticaju na organizam . To je zainteresovalo dosta proizvođača da na okućnicama proizvode i prerađuju plodove jagodičastog vrsta koje su bile malo zastupljene u Srbiji. Neke od tih voćnih vrsta imaju plodove trpkog i oporog ukusa i tesko ih je konzumirati u svežem stanju pa se prerađuju u sokove. Plodovi jošte su prijatnijeg ukusa a sa obzirom da je jošta je otpornija prema gljivičnim bolestima u odnosu na crnu ribizlu i sama zaštita zasada jošte je minimalna zbog čega je idealna za gajenje na okućnici.
Dipl.ing Đorđe Sovilj
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.