Jare jednogodišnje leguminoze

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #519953
    Nikolić Radojka
    Učesnik

      Nepovoljni vremenski uslovi, nedostatak padavina i ekstremne temperature dovele su do smanjenja prinosa svih gajenih kultura u 2021.g. pre svega kukuruza i višegodišnjih krmnih kultura.To je dovelo do nedostatka kvalitetne stočne hrane pre svega silaže i lucerkinog sena.Kako bi prevazišli ovaj problem poljoprivredni proizvođači treba da gaje jare jednogodišnje leguminoze a to su jari stočni grašak i jara grahorica. Ove kulture stižu na korišćenje u junu kada još uvek nisu visoke temperature i kada ima dovoljno vlage u zemljištu tako da daju sigurnije prinose odličnog kvaliteta.
      Stočni jari grašakl se seje krajem februara i početkom marta u zavisnosti od vremenskih uslova.Količina semena koja je potrebna je 150 kg/ha graška i 30 kg/ha ovsa koji služi kao potporni usev.(za proteiske forme ne treba potporni usev).Prvo se poseje grašak pa onda upravo na pravac redova poseje se ovas.Na ovaj način se dobija odličan sklop useva.Stočni grašak koristi se za ishranu stoke u zelenom stanju, kao seno, silaža ili se dehidrira i melje u brašno.Bogat je proteinima ( 20- 25 %), odličan je predusev za sve ratarske kulture izuzev za leguminoze (obogađuje zemljište azotom 100-150 kg/ha).Proteinske sorte graška su tolerantne na poleganje i ujednačenog su sazrevanja, prinosi zrna mogu da budu do 6,5 t/ha sa sadržajem proteina u zrnu i do 25 %.Sadržaj antinutritivnih materija u zrnu je minimalan tako da nije potrebna termička obrada zrna i direktno se dodaje u koncentrovane smeše kao zamena za sojinu sačmu.
      Jara grahorica se seje rano u proleće, krajem februara i početkom marta, u količini 120 kg/ha grahorice i 30 kg/ha ovsa kao potpornog useva.Gaji se na zemljištima slabije plodnosti.Grahorica se koristi za ishranu stoke u zelenom stanju, kao seno, i za pripremu silaže, ima manje proteina od graška.Za pripremanje sena i graška i grahorice potrebno je nekoliko dana da bude toplo, sunčano vreme kako bi se masa dobro osušila i kako bi gubici bili minimalni.Prilikom pripremanja silaže od jarog graška i grahorice neophodno je dodavati kukuruznu prekrupu.

      Radojka Nikolić,dipl.ing.
      PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.